​Vânzările mondiale de PC-uri au crescut cu 11% în al doilea trimestru al anului, după ce primul a fost extrem de slab. În ultimele luni a crescut mult numărul celor care au cumpărat laptop-uri, fie că este vorba de cei care lucrează de acasă, fie de cei care au făcut achiziții pentru copiii ce au avut școală online. Datele IDC arată că HP, Lenovo și Dell au două treimi din piața mondială.

Livrarile de PC-uri in Q2 2020Foto: IDC

Primul trimestru a fost în cele mai multe locuri cel mai slab din ultimul deceniu, fiindcă producția din China s-a oprit temporar și, în consecință, au fost mari probleme la furnizori.

În primul trimestru s-au livrat 53 de milioane de PC-uri, iar în al doilea, cu 40% mai multe. Cele mai bune trimestre din ultimul deceniu au fost două trimestre din 2011 când s-au vîndut cam 90 de milioane de desktop-uri, laptop-uri și stații de lucru.

Trimestrul aprilie - iunie a fost foarte bun, în multe regiuni având cele mai mari valori de vânzări din ultimii zece ani fiindcă a fost mare nevoie de computere pe care oamenii să lucreze de acasă și pe care copiii să facă școala online.

Totalul mondial a fost de 72,6 milioane unități, cu 11% mai mult decât în Q2 2019. HP are 25% din piață, Lenovo are 24%, Dell are 17%, Apple are 8% și Acer are 7%. Livrările Apple au urcat cu 36%, cele ale HP cu 18%, iar la Dell cu doar 3%.