Via devphone, am citit teza de masterat a lui Mikko Pervila de la Universitatea din Helsinki, facultatea de Stiinta calculatoarelor, intitulata “Performantele aplicatiilor AJAX pe dispozitivele mobile”, scrie Adrian Spinei pe Netuality.

Mikko a folosit trei din cele mai avansate device-uri mobile la ora actuala pentru a masura performanta catorva dintre aplicatiile web care se considera ca stau la baza a ceea ce numim astazi Web2.0: Gmail, Flickr, GoogleMaps, etc. Este destul de amuzant ce masterate se pot face in Finlanda, ma gandesc cum s-ar uita profesorii din Politehnica la tine daca le-ai spune ca subiectul ales este cronometrarea manuala a incarcarii unor pagini web, a unor teste ori demo-uri de framework-uri Javascript (cam 1750 de masuratori) si ca facultatea trebuie sa-ti furnizeze un iPhone, un Nokia N95 ti un Nokia N800. Ah si da, un cronometru. Dar, divaghez …

Concluziile lui Mikko mi se par destul de interesante, mai ales prin prisma constatarii fundamentale ca nici mobilele cele mai scumpe si mai prizate la ora actuala si nici N800 nu sunt capabile sa ofere o experienta buna la utilizarea site-urilor Web2.0. Una dintre problemele esentiale este puterea de calcul relativ scazuta a acestor produse electronice care costa totuti o gramada de bani. Cele cateva sute bune de euro cheltuite nu te vor scuti de timpi de asteptare care pot depasi 20 de secunde la incarcarea unei pagini, asta pe o retea WiFi unde nici latenta si nici viteza de comunicare nu constituie probleme. Mai mult, autorul a constatat numeroase erori la rularea bibliotecilor Javascript specializate pe AJAX, erori de multe ori diferite de la un browser la altul. Intr-o maniera generala, calitatea browserelor mobile variaza destul de brutal. La extrema de jos se situeaza Opera Mobile (surpriza ?) care este cel mai “baguit” dar si - este drept - cel mai rapid browser dintre cele testate, atat in versiunea de Symbian cat si pe N800 unde ruleaza sub Linux. Safari de pe iPhone se regaseste in plutonul fruntas din punct de vedere al calitatii, dar browserul nativ de pe N800 (microb) sta ceva mai bine la acest capitol, insa nici pe departe suficient pentru a oferi confortul asteptat. Ambele browsere sunt la coada clasamentul din punct de vedere al vitezei. Iata de exemplu rezultatul testelor la accesarea Flickr.com:

Rezultatul testelor la accesarea Flickr.com
Foto: HotNews.ro

M-a surprins diferenta mare dintre N95 si iPhone - Apple devanseaza zdravan pe Nokia la capitolul Internet pe telefonul mobil. Astfel, iPhone poate sa fie un prim pas in directia buna, spre convergenta mobil-Internet pe care analistii o asteapta cu sufletul la gura si ne-o prezic an de an cu un entuziasm neostoit de la un cincinal la altul. De remarcat detaliul hazliu ca - din cate stiu - iPhone inca nu se distribuie oficial in Finlanda in acest moment, dar cercetarea stiintifica necesita evident “sacrificii”.

Si-acum va las, tocmai mi-a venit o idee de teza de doctorat …

Comenteaza pe Netuality.