​TikTok, rețeaua socială pe care administrația Trump vrea cu orice preț să o interzică în SUA, ar fi colectat date despre milioane de useri timp de 18 luni, printr-o tactică interzisă de Google, arată o anchetă publicată de Wall Street Journal. TikTok a intrat și în ”vizorul” autorităților franceze care au deschis o investigație venită după o plângere primită în mai, dar nu se știe exact despre ce este vorba.

TikTokFoto: Tashatuvango | Dreamstime.com

Acum, WSJ scrie că TikTok ar fi găsit un mod de a ocoli o setare de siguranță din Android și a putut colecta date unice de identificare de la milioane de terminale mobile, date care-i permit aplicației să urmărească userii online, fără a le da acestora posibilitatea să dezactiveze aceste setări.

Tactica a fost ascunsă într-un ”strat” neobișnuit de criptare ce a fost adăugat și pare să fi încălcat politicile Google legate de cum pot aplicațiile să-și urmărească utilizatorii. TikTok a încetat practica în noiembrie anul trecut, după 18 luni de când a pornit-o.

Datele de identificare colectate de TikTok sunt utile la publicitatea țintită, dar ar putea duce și la forme mai invazive de urmărire.