ByteDance, compania care deține TikTok, a cenzurat timp de doi ani în Indonezia pe un agregator de știri articole considerate ca fiind sensibile de către guvernul de la Beijing, scrie Reuters. Au fost înlăturate articole despre Mao, despre piața Tiananmen sau despre tensiunile diplomatice create de presiunile Chinei în zonă. Compania chineză a negat cele scrise de Reuters.

Zhang Yiming, fondatorul ByteDanceFoto: ByteDance

Agenția de știri scrie că cenzura a fost aplicată între 2018 și 2020 la un agregator de știri foarte popular în Indonezia, numit Baca Berita (pe scurt BaBe). O echipă de la sediul central al ByteDance din China ar fi sfătuit moderatorii din Indonezia să elimine articole pe care Beijingul le consideră sensibile, iar aceștia au aplicat măsurile.

ByteDance a cumpărat în 2018 agregatorul de știri Baca Berita (BaBe), la scurt timp după ce aplicația TikTok fusese interzisă de autorități în țara cu 270 de milioane de oameni. ByteDance s-a angajat să formeze o echipă locală de moderare de conținut și să-și crească prezența în a patra cea mai populată țară de pe glob, totul în încercarea de a convinge autoritățile să ridice interdicția asupra TikTok. Interdicția a fost ridicată în iulie 2018.

După ce au preluat BaBe, oamenii din Beijing le-au spus moderatorilor indonezieni să nu lase pe aplicație nici articole despre interzicerea TikTok. În plus, instrucțiunile prevedeau ca articole de la anumite instituții media percepute ca fiind anti-Beijing să nu figureze în aplicație.

În plus, după rețeta din China, erau eliminate și articole ce făceau referite la protestele din Piața Tiananmen sau articole care prezentau China ca fiind agresivă, din cauza pretențiilor teritoriale din Zona Mării Chinei de Sud.

ByteDance a renunțat la aceste recomandări de cenzură în al doilea trimestru din 2020.

TikTok a fost descărcată de 147 milioane de ori în Indonezia, arată datele SensorTower. Aplicația BaBe a fost descărcată de 30 de milioane de ori până la final de 2019 și avea 8 milioane de useri activi lunar.