Nicio inovație sau tehnologie nouă care a apărut de-a lungul timpului nu a fost primită de toată lumea cu brațele deschise. Aproape de fiecare dată au fost unii care au încercat să demonstreze că pericolele la care vor fi expuși oamenii sunt mai mari decât beneficiile. La rândul său și tehnologia 5G, deși nu e ceva complet nou, a pus imaginația oamenilor în mișcare.
Adepții teoriei conspirației au spus, de exemplu, că frecvențele 5G prăjesc creierul și pielea. Asta înainte de pandemia COVID-19. Apoi, au apărut
teorii care au legat 5G de izbucnirea pandemiei, iar una dintre acuzații se bazează pe o simplă coincidență și anume că Wuhan, locul de unde se presupune că a plecat pandemia, este unul dintre primele orașe din China care au implementat tehnologia 5G. Deși nu există nicio conexiune logică între cele două lucruri, conspiraționiștii le-au pus în aceeași oală și au tras o concluzie.
În Marea Britanie, la începutul pandemiei, au existat în jur de
90 de atacuri asupra unor stâlpi pe care se aflau stații 5G. Distrugeri similare au avut loc și în Irlanda, Olanda sau Cipru. Legătura dintre COVID-19 și 5G făcută în acest caz a fost la fel de aberantă și anume că guvernele ar fi inventat această pandemie pentru a distrage atenția oamenilor de la punerea lor sub control cu ajutorul tehnologiei 5G. Cu alte cuvinte, în timp ce poporul e ținut în casă, în lockdown, autoritățile montează instalații cu care să-i controleze pe oameni.
Dincolo însă de acele teorii ale conspirației care stau bine mersi în zona iraționalului (de aceea este și foarte complicat să le demontezi cu argumente științifice), există și o îngrijorare firească a oamenilor pentru sănătatea lor.
Cuvântul care provoacă frică
Iar cuvântul care provoacă frică aici este „radiație”, pentru că foarte mulți se gândesc automat la radiațiile de la Cernobâl sau la radiațiile folosite pentru radiografiile făcute în spitale și unde ni se spune de fiecare dată că acestea nu pot fi mai dese de șase luni (pentru că altfel devin periculoase pentru sănătate).
De aceea este foarte important să înțelegem că radiațiile sunt peste tot în jurul nostru și nu doar de la echipamente electronice. Pământul emite radiații, din Univers vin radiații și Soarele emite, de asemenea, radiații. În cazul telefoanelor și a telecomunicațiilor, ca în orice context cu radiații, e vorba de doză, de impactul asupra corpului și care sunt limitele și măsurile de protecție. De aceea sectorul telecom are standarde pe care trebuie să le respecte, pentru că, cinic spus, nimeni nu vrea să ucidă oameni care plătesc pentru aceste produse și servicii.
Dar probabil cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când auzi vorbindu-se despre radiațiile din telecomunicații este această mare distincție între radiațiile ionizante și cele neionizante.
Radiațiile ionizante, cum sunt cele de la razele X, pot afecta ADN-ul și pot distruge un țesut viu (Dacă vrei să afli mai multe lucruri despre radiațiile ionizante, poți studia
acest ghid).
Radiațiile din telecomunicații sunt însă neionizante, n-au suficientă putere să distrugă celula vie și să afecteze la nivel molecular. Până în acest moment, nu există nicio dovadă care să arate că radiațiile radio ale telefoanelor sau turnurilor de telecomunicații cauzează cancer. De asemenea, e responsabilitatea fiecărui stat în parte și fiecărui producător de echipamente și fiecărui operator telecom să respecte regulile. Dacă nu le respectă, ei bine, atunci nu mai ține de tehnologie, ci de oameni.

Grafic explicativ cu radiațiiile ionizante și neionizante
Teama față de 5G de acum este de fapt una mai veche, încă din vremea primelor telefoane mobile. Au fost realizate teste, fiecare telefon e trecut prin acestea și i se alocă o valoarea SAR și, în 2014,
Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că telefoanele nu prezintă un risc asupra sănătății. Când vine vorba de radiația emisă de telefon, limita admisă este de doi wați per kilogram.
Cele mai multe telefoane disponibile acum pe piață sunt între 1 w/kg și 2 w/kg. SAR e un acronim de la specific absorption rate (rata specifică de absorbție energie) și reprezintă cantitatea de energie corespunzătoare undelor de radiofrecvență absorbită de corp.
Totodată, un studiu publicat în 2018 de către
Departamentul de Sănătate al SUA a demonstrat că, într-adevăr, șoarecii masculi expuși la radiațiile telefoanelor, nu ale stațiilor, timp de nouă ore pe zi, în fiecare zi, timp de doi ani au dezvoltat anumite tumori canceroase. Femelele nu, nici șoarecii mici. Dar studiul, așa cum e prezentat, îți arată două lucruri: expunere prelungită și pe tot corpul.
Telefonul nu expune tot corpul uman la radiații și nu în acest ritm din studiu. Per total, experții au tras concluzia că telefoanele nu sunt un pericol pentru sănătate. Sigur, nu va fi acesta finalul studiilor de tipul acesta, mai ales pe fondul dezvoltării 5G.
În iunie 2019, Eduard Lovin,
vicepreședinte ANCOM, a explicat că 5G nu va fi cu mult diferită de rețelele 3G și 4G. El a menționat și cum trebuie să înțelegi tehnologia wireless de pe telefoane.
„Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebui să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri”, a spus Eduard Lovin.
Microbot pe bază de technologie 5G folosit în chirurgie FOTO: Profimedia Images
ANCOM a pus la dispoziție și-o hartă ca să vezi cum e spectrul radio pentru telefoane în România.
Monitor EMF se bazează pe o colecție de senzori, unde fiecare monitorizează permanent câmpul electromagnetic generat de surse de frecvență joasă sau înaltă. Și aici intră stații radio - TV, GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie - recepție care operează în gama de frecvențe 100 KHz – 7 GHz.
- adăugarea unei restricții pentru expunerea la întregul corp;
- adăugarea unei restricții pentru expuneri scurte (mai puțin de 6 minute) la regiuni mici ale corpului;
- reducerea expunerii maxime permise pe o mică regiune a corpului:
"Telefoanele 5G emit mult mai puține radiații decât emiteau telefoanele 2G sau 3G"
Sigur că pentru un inginer în telecomunicații, frica oamenilor de 5G poate părea naivă. Pe de altă parte, nu toți oamenii sunt familiarizați cu noțiuni de fizică, deci lucrurile trebuie explicate astfel încât să fie înțelese de toată lumea.
Din acest motiv, am stat de vorbă cu un expert în telecomunicații de la Huawei care mi-a răspuns la câteva întrebări legate de tehnologia 5G și efectele acesteia asupra corpului uman.
Care este primul lucru pe care trebuie să-l știe oamenii atunci când aud despre radiațiile din telecomunicații și efectele asupra corpului uman?
„Sunt două tipuri de radiații electromagnetice: radiații electromagnetice ionizante, cele care afectează țesutul uman, și radiațiile electromagnetice neionizante, cele care nu afectează țesutul uman, dar, ca orice sursă de energie, produc o încălzire locală. Tot spectrul pentru comunicațiile terestre este alocat radiațiilor neionizante.
Ce trebuie ținut minte întotdeauna este că legile câmpului electromagnetic au fost scrise de fizicieni acum 200 de ani, înainte să apară tehnologia 5G.
ICNIRP - International Comitee of Non-Ionizing Radiation Protection, care este autoritatea internațională care studiază câmpul electromagnetic neionizant, a scris anul acesta în luna martie noile norme de expunere la câmpurile electromagnetice, în care a calculat cât poate să stea un om expus la câmpul electromagnetic 24 de ore din 24 și ce valoare trebuie să aibă câmpul respectiv. Concluziile la care au ajuns au dat niște limite de expunere care actualmente sunt de mai mult de un ordin de mărime mai mari decât ceea ce se întâmplă azi în teren, adică implementările de azi ale rețelelor de telecomunicații sunt de peste zece ori mai mici decât valorile din standard.
Când au calculat normele de expunere, cei de la ICNIRP au calculat ce cantitate de energie poate să recepționeze un corp, ca să-i crească temperatura sau să schimbe permeabilitatea membranei celulare și multe alte criterii. Și în funcție de valorile acestea au stabilit normele împreună cu Organizația Mondială a Sănătății. Sunt chestiuni studiate, implementate de toți operatorii din lume.
Există totuși unele efecte ale radiațiilor asupra corpului uman. Căldura, de exemplu.
Orice cantitate de energie produce căldură, și când alergi te încălzești, lumina este câmp electromagnetic. Luna produce radiații, putem să-i zicem „radiație”? Acesta este un cuvânt periculos, pentru că oamenii îl asociază cu radiațiile de la spital unde ți se face radiografie.
Dar care sunt radiațiile ionizante?
Sunt cele folosite la radiografie de exemplu, care au o energie suficient de mare ca să treacă de piele și să ți se poată vedea scheletul sau anumite organe. Aceste radiații transformă obiectele solide în obiecte transparente. De aceea nu ai voie să-ți faci radiografie decât o dată la șase luni.
Radiațiile de la elementele radioactive sunt radiații ionizante, ele schimbă structura celulară.
O altă frică a unor oameni a fost cea legată de faptul că radiațiile 5G afectează sistemul imunitar.
Sistemul imunitar este influențat chimic și nu electromagnetic. Eu nu sunt doctor, dar pur și simplu am citit documentele care sunt scrise de oameni care au învățat câmpul electromagnetic și au studiat influența câmpului electromagnetic asupra organismelor vii. Am văzut datele culese, am văzut raționamentul din spate și am înțeles că pot să spun că există două tipuri de câmpuri electromagnetice, că eu lucrez în câmp neionizant, dar încălzesc un pic la nivel superficial pielea umană și atât.
Culmea e că pielea umană nu se încălzește de la stația de bază 5G, ci de la telefon. Pentru că telefonul emite lângă ureche, stația de bază este la 5-600 metri de tine.
Un cuptor cu microunde care stă în casă are de o mie de ori mai multă energie decât un telefon mobil. Ca să nu mai vorbesc că telefoanele 5G emit mult mai puține radiații decât emiteau telefoanele 2G sau 3G.
Technologia 5GFOTO: Profimedia Images
5G vine în spate cu o putere de calcul matematică foarte bună și ecuația fundamentală a telecomunicatiei, aceea că trebuie să înțelegi și să fii înțeles, este mai ușor respectată. Pe mine dacă mă întrebi, îți spun că 5G este mai sigură decât 2G. Pentru că terminalul care este lângă tine, lângă urechea ta emite de 8 ori mai puțin decât emite un terminal de GSM.
Mai mult decât atât, nimeni din lumea telecomunicațiilor nu emite cu putere în teren fără să fie nevoie. Mă interesează la fel de mult să pătrund într-o anumită zonă a casei dar mă interesează și interferența pe care o provoacă dacă emit cu o putere foarte mare.
De ce acest lucru? Câmpul electromagnetic umple spațiul unde este emis. Prin urmare am nevoie să-mi limitez câmpul electromagnetic pe care-l emit în zona respectivă – în zona de servire a celulei - doar vorbim de telefonie celulară. Nu vreau să trec în partea cealaltă pentru că generez interferențe și condiția esențială din telecomunicații, aceea de a fi înțeles, nu se respectă. Deci dacă emit cu o putere prea mare, vei putea auzi dar nu vei înțelege.
De ce credeți atunci că există această frică de 5G?
La început unii au fost speriați și de 3G. Când a venit în lume, 3G a venit cu o promisiune ciudată: video call. Primul lucru pe care nu l-au înțeleg oamenii a fost „de ce să mă vadă pe mine ăla cu care vorbesc”? E intruziune în intimitatea mea, nu mă interesează.
De aceeași problemă suferă cumva și 5G-ul pentru că vine și spune: „o să ai o casă inteligentă, totul o să fie conectat. Și atunci oamenii se întreabă: „Să vadă altcineva ce am în frigider?” Am așa o senzație că lumea încearcă să trateze 5G ca pe o tehnologie care vine și-ți roade intimitatea. Și nu e cazul.
5G este o simplă tehnologie care implementează posibilitatea oamenilor de a-și crește zona de confort și a reduce rutina din viața lor.
Acest articol face parte dintr-un proiect editorial susținut de Huawei România. Compania Huawei nu a intervenit asupra conținutului articolului.
In whuan nu cadeau aa morti din picioare degeaba.
Insa 5G e extrem de important ca toate deviceurile din lume dotate cu camere video gen telefoane, masini, bancomate etc. sa trimita brut 24 din 24 ore si 7 zile din 7 acasa tot ce filmeaza. Si apoi algoritmi AI de deep learning sa prelucreze bazele de date astfel rezultate si sa traga concluzii.
Bataie e cine controleza procesul ,China sau SUA.
Niciunul din argumentele prezentate nu se refera la cum se preconizeaza a se implementa tehnologia 5G in viitor, toate argumentele sunt construite in jurul tehnologiilor active in prezent sau trecut. Niciun cuvant despre faptul ca adevarata utilitate a 5G va fi in domeniul undelor milimetrice, care nu au mai fost folosite pe scara larga in telecomunicatii (in niciun caz la nivelul necesar acum) si pentru care nu exista nici studii de impact asupra sanatatii, nici observatii directe pe termen lung.
Iar impartirea in radiatii ionizante/neionizante e doar un aspect al realitatii, nu inseamna ca toate domeniile de frecvente din spectrul neionizant au exact aceleasi efecte asupra corpului uman. Inseamna doar ca stim sigur ca radiatiile ionizante sunt nocive, iar despre celelalte stim doar ca, acelea pe care le folosim deja, sunt relativ sigure (in limite deja definite).
Deci, Huawei, am o veste pentru tine: stim ca spectrul de frecvente folosit acum, in parametrii de acum, nu e atat de nociv. Doar stam in el zilnic! Deci nu ne spui nimic nou, doar imbraci sub o forma frumoasa lucruri pe care le stiam deja. Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la precautie si sa ne aruncam cu capul inainte.
Si inca ceva: opiniile inginerilor nu tin loc de medicina. Si asta ti-o spune un inginer.
Dar alea erau radiatii ionizante, cam mare diferenta.
Ce va fi, vom vedea, dar e perfect adevarat ca daca pana acum nu s-au gasit prea multe dovezi concrete, nu inseamna ca nu vor aparea.
In fine, vad ca vorbesti de radiatii in unde milimetrice. Ai putea sa imi spui, te rog, in ce tara din EU s-a implementat 5G in acest spectru? Stii cumva sa se aloce acest spectru prin licitatia ANCOM? Pai nu prea poti, ca nu ai de unde. 5G va fi in marea parte a lumii implementat in benzile in care se facea si 4G (da, exista 4G si in 3.5G), si chiar si asa va avea impact destul de mare.
Dar, asa cum am subliniat deja, puterea reala a 5G e exact in lungimile de unda milimetrice, acolo exista suficienta latime de banda pentru toate aplicatiile serioase 5G: IoT, conexiuni multiple pentru mii de device-uri, masini inteligente conectate permanent etc.
Nici o tara nu se apuca sa implementeze 5G fara sa vrea functionalitate in benzile de frecventa inalta, ar fi o prostie. Chiar nu ar avea sens: 5G fara zona de unde milimetrice e doar un fel de 4G mai rapid (sigur, nu e "4"G dar nici nu e 5G complet).
Licitatiile vor urma repede, probabil imediat dupa ce se deblocheaza si clarifica situatia cu accesul statului comunist chinez la infrastructurile lumii occidentale (da, asta e subiectul real aici).
In domeniul radiolocatiei se stie de exemplul ca in jurul varstei de 40 ani se cam face cancer, pentru ca nimeni nu se baga in adaposturi subterane(care ar trebui sa existe), asa cum scrie la manual. Desigur ca primeaza apararea tarii si economii la sange pentru burtile politicienilor. Presura sau alti fizicieni vor zice probabil la fel, ca nu se poate sa faci cancer. Si totusi se intampla. Iar aici va fi la fel. Cancerul va ajunge la apogeu, iar altii se vor imbogati pe spinarea noastra, iar noi ne vom imputina si mai mult ca natie pana vom disparea si vor veni evreii sau altii pe acest pamant romanesc...Noi pe pielea noastra vom simti efectele si ne vom stinge mai repede decat anticipam, pentru ca ignoram ceea ce este deja destul de evident.
5G va genera o mare de poluare cu microunde din milioane de antene aflate peste tot (casa, masina, telefon, gadgeturi, elemente smart din cladiri, etc) la care vom fi expusi 24 din 24
Oamenii inteligenti ar cere ca niste cercetari de impact asupra organismelor sa fie facute de niste cercetatori din domeniul medical, inainte de a utiliza aceste noi spectre de frecventa, iar legislativul sa stabileasca norme concrete de aplicare
Stai jos, ai 4.
https://stirileprotv.ro/stiri/social/feriti-va-de-stalpii-de-inalta-tensiune-va-puteti-imbolnavi-de-leucemie.html
Deci, sa spui ca "Telefoanele 5G emit mult mai puține radiații decât emiteau telefoanele 2G sau 3G" este o minciuna cat casa. Desi puterea transmisa per antena este mai mica, puterea RF pe semnal coerent resimtita de utilizator este de pana la 6dB mai mare iar campul electric corespunzator este cu pana la 3dB mai mare decat cel creat de 4G sau 2/3G. Puterea totala transmisa de statiile de baza 5G este mult mai mare decat puterea transmisa in 4,3 si 2G la un loc.
Quote: "pielea umană nu se încălzește de la stația de bază 5G, ci de la telefon" - partial adevarat cu mentiunea ca raportul dintre campul statiei de baza si campul telefonului resimtite de utilizator este mai mic decat la 4G, deci statia de baza are un efect mai puternic din cauza ca se foloseste beamforming de ordin superior. Un aspect pe care l-ati neglijat este efectul radiatiei statiei de baza asupra indivizilor care nu folosesc telefonul dar se afla in apropierea antenei sau pe directia beam-ului, acestia pot incasa puteri RF destul de mari.
Afirmatia "am nevoie să-mi limitez câmpul electromagnetic pe care-l emit în zona respectivă – în zona de servire a celulei - doar vorbim de telefonie celulară" este evident inselatoare, limitarea campului intr-o zona geografica se face prin antenna downtilt si prin beamforming in plan vertical, nu neaparat prin reducerea puterii.
2. La telefoane se masoara SAR-ul inainte de a fi date in folosinta. Putin conteaza cate antene are dispozitivul. Sau ai gasit tu modul de a fenta masuratorile - punem mai multe antene.
3. Un telefon emite in functie de conditiile radio si de tehnologie. Sunt sigur ca pt aceeasi cantitate de date trimisa, in aceiasi frecventa, un mobil va emite cu putere medie mai mica in 5G decat pana acum.
Iti recomand sa blochezi telefonul pe Edge si sa descarci vreo 4GB de date, si sa faci la fel si cu telefonul in 4G sau 5G dc ai. Ce zici, care telefon moare primul? Evident ca daca merg de la Bucuresti pana la Cluj, consum mai multa benzina decat pana la Ploiesti. Brusc, cand vorbim de spectru, pentru unii nu mai e asa evident.
Sanatate sa avem, ca intelepciune si cunostinte de 5G pare ca avem cu totii.
Nu-ti ies cei 400 de Mbps la socoteala deoarece omiti ca spectrele subpurtatoarelor sunt partial suprapuse.
2. Ma indoiesc ca nu conteaza numarul de antene, exact cum am mentionat mai sus, daca subpurtatoarele sunt coerente, puterile se cumuleaza
3. Nu e relevanta comparatia Edge cu 5G pentru a scoate in evidenta puterea transmisa deoarece difera puterea consumata pentru procesare in baseband. Fiind vorba de download nu implica sa se transmita foarte mult de pe terminalul mobil, deci nici nu ai pus corect problema.
Oricare ar fi scenariul, 5G va consuma mai multa baterie deoarece, pe langa faptul ca transmite mai multa putere, va consuma mai mult pentru FFT/ iFFT. 3G nu foloseste FFT.
Si stai linistit, nu demonteaza nimeni tehnlogia 5G in Franta cand au target ca in 2030 sa aiba acoperire de 100%. Ar trebui sa te uiti pe calendarul 5G al Frantei sa vezi ce au stabilit sa faca in urmatorii 10 ani, dar tu ai citit pe facebook ca le demonteaza si gata ai pus botul.
Daca te referi la inaltime, grad, etapa, atunci pluralul este "niveluri" si este substantiv neutru : un nivel-doua niveluri.
Cum poate emite corpul uman lumina in poloboace foarte, foarte scazute !!!!????
Fir-ar ea sa fie !
Stii tu care ....
Sfat : invata intai sa gandesti in limba materna si abia apoi indrazneste texte in limba romana, ca-i plina de capcane.
Asta este important şi trecerea la 5G face ascultarea şi furtul generalizat !
Închipuiţi-vă că sunt transmise datele doar de la parlamentarii ţărilor UE şi a patronilor şi CEO top 100 din fiecare ţară UE
în China şi atunci China va şti tot ce este IMPORTANT CHIAR ÎNAINTE SĂ SE ÎNTÂMPLE !!
Orice firmă de stat chineză va putea să cumpere sau vândă la momentul oportun orice companie europeană sau să câştige orice contract pus la licitaţie de guvernele europene.
Asta face China azi deja, cu 5G multiplicați.... la nivelul populaţiei.
2) eu nu am incredere in chinejii astia... Pot sa citeasca gandurile cu radiatiile astea ? Ca ...hai, la mine e usor : macar sa-nteleaga ei ceva, sa-mi spuna si mie ! As zice ca e un fel de socializare. Dar ce facem daca le citesc gandurile lui Orban, Firea si Dancila ???? E ???? Aia treaba ! Poate le si pun in vanzare, pe CD, zau ca as cumpara ! Da' mi-e ca-si formateaza CD-iele degeaba. Fraieri, chinejii !
3) iese vreun ban ? Adica, sunt platit daca sunt iradiat ? Ca am muncit eu in conditii si mai nasoale, doar nu mi-o fi frica de cateva raze ! Da' treaba e sa marce chinejii banu' !
4) stiti careva ce-am facut eu aseara cu o bancnota de 50 ?
2) Pot sa citeasca gandurile insa in cazul tau nu mi-as face nici un fel de grija. Nothing there to see.
3) Evident, daca iei ca accesoriu la telefon o tiparnita pentru bani. Poti apoi printa ce cupiuri doresti.
4) Da, ai facut 50 de bancnote de un Leu aruncand bancnota de 50 din avion. La impactul cu solul s-a facut praf, semn ca era o bancnota din Oltenia. Acolo laptele praf se face exact la fel doar ca in loc de bancnota e o vaca. Un fel de vacnota.
Ca sa zic asa, bucuresteneste.
Ma gandeam eu ca ai putea fi din provincie, avand in vedere grobianismul.