Huawei va pune în 2021 pe smartphone-uri sistemul său de operare Harmony OS la care compania lucrează de peste un an, a declarat un director al grupului chinez, grup care a vândut anul trecut 240 de milioane de smartphone-uri. Huawei a avut de suferit din cauza sancțiunilor impuse de SUA și nu mai poate instala pe telefoanele noi sistemul Android și Google Mobile Services. Business-ul a fost lovit și din cauza unor noi interdicții legate de achiziția de componente și software de la companii americane.

Huawei Store ShenzenFoto: Tea | Dreamstime.com

Richard Yu, directorul diviziei Consumer, a declarat că noul sistem de operare va ajunge pe telefoane anul viitor. Compania a investit câteva sute de milioane de dolari în noul sistem și a promovat intens și propriul său magazin de aplicații. O primă versiune, incipientă, a fost anunțată acum un an.

Declarațiile au fost făcute la conferința anuală a dezvoltatorilor, iar planul este ca o versiune beta Harmony OS 2.0 să ajungă în decembrie la creatorii de aplicații.

Compania spune că va deschide sistemul și către alți producători chinezi de telefoane. Este însă greu de crezut că Oppo sau OnePlus, spre exemplu, vor renunța la Android, un sistem cu care oamenii s-au obișnuit și care a atins de ceva ani maturitatea, lăsând în urmă problemele primelor versiuni.

Huawei s-a referit la Harmony OS ca fiind o platformă ”multi-device” pentru ceasuri, laptop-uri și smartphone-uri și nu l-a prezentat în comunicarea oficial ca fiind rival pentru Android.

Surse: Reuters, telecoms.com