ByteDance nu doar că nu va vinde operațiunile americane către Microsoft, dar nu o va face nici către Oracle și nici nu va da codul sursă al platformei video către o companie americană, scrie Reuters care citează televiziunea chineză CGTN. Sursele spun că ByteDance vrea să facă un parteneriat cu Oracle în SUA pentru a mulțumi administrația Trump și a evita interzicerea aplicației. Nu este clar însă cât de profund va fi parteneriatul.

TikTokFoto: Lehuishi | Dreamstime.com

Microsoft a părut a fi în pole-position pentru TikTok, dar astăzi a devenit clar că Microsoft a ieșit din cursă. Oracle are drum liber, dar nu pare a fi marele câștigător, fiindcă ByteDance vrea doar un parteneriat, și nu o vânzare. Rămâne de văzut dacă administrația Trump va accepta un parteneriat.

Mulți s-au întrebat de ce ar vrea Oracle să cumpere operațiunile TikTok, mai ales că Oracle nu are experiență în domeniul social media. Miza ar fi datele, iar Oracle ar putea folosi datele despre interacțiunile user-ilor TikTok pentru a îmbunătăți business-urile sale de cloud, date și advertising.

Nu este clar ce înseamnă ”partener” în cazul de față, dar pare destul de clar că Oracle nu va prelua operațiunile TikTok din SUA. În plus, este posibil ca Beijingul să încerce să pună noi obstacole pentru ca tehnologia chineză să nu ajungă pe mâinile americanilor.

Oracle are relații foarte bune cu administrația Trump. Larry Ellison a condus o acțiune de strângere de fonduri pentru Trump, iar CEO-ul Safra Catz a fost parte a ”echipei de tranziție” a administrației Trump și a mers des la Casa Albă.

Trump a spus deschis că susține Oracle în preluarea TikTok, referindu-se la Oracle ca fiind ”o companie grozavă”.