Într-un articol din urmă cu o lună asociam 5G cu o autostradă. Asta pentru că datele circulă în pachete. Astfel, cu cât ai mai multe benzi, cu atât poți transporta mai multe vehicule într-o perioadă de timp. Dacă ai avea și benzi care se lărgesc în funcție de vehicul, atunci ai o arhitectură elastică ce oferă benzi mai mari sau mai mici în funcție de serviciu. În esență, aceasta e utilitatea acestei infrastructuri care definește următorul deceniu.
Ca utilizatori obișnuiți, de așa ceva ne vom bucura în streaming video, aplicații de realitatea virtuală și augmentată, telemuncă și nu numai. Dar ca cetățeni ce înseamnă? Atât cetățeni ai României, cât și ai planetei.
Anul acesta, dintr-un raport prezentat de Rajesh Duneja, Partner, Head of Regulatory Competence, Arthur D. Little (ADL), am extras câteva informații importante de care e bine să știm cu toții ca să nu alunecăm pe panta care ne duce la concluzia conform căreia 5G e doar un internet mai rapid. Este un pic mai mult de atât.
Cine și cum își împarte importanța în lume

Conform lui Duneja, economia digitală crește de trei ori mai rapid decât economica clasică și contribuie direct cu 5% la produsul intern brut al unei țări și indirect cu 15%. Iar dacă ar fi un sector economic, ar fi al șaselea sau al șaptea ca dimensiune, în funcție de stat. Sigur, ca în orice situație de tipul acesta, e relevant către ce vrea fiecare țară să-și direcționeze resursele, ce vrea să dezvolte, dar și prin ce servicii vine în ajutorul cetățenilor și partenerilor.
Ca să nu fie doar o discuție utopică, deciziile respective trebuie luate pe baza caracteristicilor statului. Iar la caracteristici găsești punctele tari, slabe, geografia, resursa umană și chiar poziționarea pe planetă. Un șablon care să se potrivească la fix nu există, ci e mai degrabă o strategie made to measure.
Dat fiind că suntem abia în zorii tehnologiei 5G, înseamnă că nimeni n-are o rețetă și nimeni nu i-a folosit la maximum potențialul. Sunt patru pași de urmat de orice stat care vrea să-și maximizeze performanța digitală și economică. Totul pornește de la identificarea caracteristicilor țării. Apoi, identificarea strategiei, dezvoltarea politicilor potrivite și se încheie totul cu definirea căilor de urmat în viitor.
În ceea ce privește tipurile de stat pe care le regăsim pe Pământ începem de la cele care se remarcă drept centre de inovație. Sunt țări în care au fost dezvoltate și au prosperat proiecte inovatoare. Totodată, au investit mulți bani în cercetare și au ecosistemul ca să vândă tehnologie. Suedia, Israel sau Coreea de Sud sunt trei exemple. Pentru cea din urmă, ICT (Information and Communications Technology) contribuie cu 8% la PIB.
Inovația are și nevoie să fie pusă în aplicare. Astfel, vorbim de state din zona de producție. Sunt cele recunoscute ca centre pentru servicii. Au forță de muncă care se poate adapta ușor, dar există și o economie deschisă. Irlanda e un exemplu bun, care a devenit hub pentru Europa și ICT contribuie cu 10% la PIB. Pe listă mai e și Filipine care s-a dezvoltat prin servicii de suport voce pentru companii.
Da, outsourcing, o componentă de care nu suntem deloc străini în România, cel puțin în zona de programare. În această zonă mai sunt și statele „fabrici globale”. Duneja a menționat aici China, care a crescut așa, dar pe măsură ce progresează se mută spre a deveni centru de inovație. Mexic și Malaezia devin fabrici globale, iar pentru cea din urmă ICT contribuie cu 10% în PIB.
Odată ce-ai produse inovatoare, și fabricate, urmează piața de desfacere. Aici tipul statului se numeste „prosumer eficient”. Ca țară se caracterizează drept consumator la nivel avansat, adoptă inovația tehnologică și o folosește în industrii locale dominante.
În cazul Germaniei, de exemplu, sunt puternice industria auto și producția industrială, iar asta a dus la dezvoltarea sistemelor de tip ERP (Enterprise Resource Planning). Tot aici e Japonia, unde ICT contribuie cu 6% la PIB. Există și statele de consum, unde împărțirea e între lideri și novici în ICT.
Țările care fac parte din prima categorie îmbunătățesc competitivitatea prin sectorul digital și au folosit ICT ca să crească. Bulgaria a fost exemplu dat, unde ICT contribuie cu 6% în PIB. În prezent, investește în e-guvernare și poate deveni centru de servicii. La novici intră Bosnia (4% în PIB). Și alte țări care sunt în faza de adopție și implementare a infrastructurii digitale și miza e dezvoltarea infrastructurii.
În fine, cu trimitere și la geografie, mai sunt și centrele de afaceri. Au fost, tradițional, locații pentru comerț și continuă să fie asta pentru ICT. Singapore e un exemplu bun, unde ICT contribuie cu 9% în PIB. Ponderea ICT, indiferent de stat, nu-i ceva bătut în cuie. Fiecare țară, indiferent de poziție, își poate crește contribuția acestui sector economic prin investiții în diverse tehnologii. Pe listă e și 5G, dar și blockchain sau computerele cuantice.
Însă dezvoltarea unei strategii ICT e direct dependentă de politicile stabilite de fiecare stat. Astfel, când politicile sunt folosite împreună, beneficiile sunt mai importante decât investiția care ar fi făcută. Iar sincronizarea politicilor e importantă în direcția scopului.
Unde e România pe harta asta? E în regulă, am găsit-o. Conform raportului, intră la centru de servicii. În 2000, ICT în România însemna o pondere de 189 de milioane de dolari, cu o poziționare pe locul 36 la nivel global. În 2017, ICT înseamnă 4,5 miliarde de dolari și un loc 21 în clasamentul mondial.
Tranziția României de la consumator de tehnologie la outsourcing e pusă pe seama educației bune în ICT, atât la nivel de liceu, cât și la nivel universitar, dar a contribuit decisiv și raportul bun între calitate și preț. Secundar, au ajutat la dezvoltarea în direcția asta reducerea taxelor pentru sectorul IT, deschiderea țării către parteneri extern și politicile de export, dar și încurajarea competiției în sectoarele IT.
Economiile digitale la care nu ne-am fi gândit cu seriozitate în urmă cu 10 ani

Chelner robot într-un restaurant din Kabul. FOTO: WAKIL KOHSAR/AFP/ Profimedia
În prezent, discuția despre impact se împarte, cumva, între trei categorii mari: utilizatori obișnuiți, producători de tot felul de echipamente și state. Mai sus ziceam de state, acum e timpul să vedem ce înseamnă pentru utilizatori și cum sunt generate noi piețe de desfacere, dacă vrem să le zicem așa, care în urmă cu un deceniu ar fi fost improbabile sau doar optimiste.
Într-un raport din 2018, Intel menționa câteva dintre experiențele bazate pe dezvoltarea accelerată a tehnologiei și, în special, a infrastructurii 5G. Realitatea virtuală și augmentată sunt cele două la care inginerii și chiar publicul obișnuit visează de jumătate de secol. Întâi au apărut în filme, apoi au început să fie introduse în piața mare. Abia acum au fundația care să le ducă la următorul nivel și peste alt deceniu să discutăm cu totul altfel de ele.
Astfel, prin 5G, piața AR și VR ar însemna venituri generate de circa 140 miliarde de dolari între 2021 și 2028. Calculul estimativ e că, până în 2028, se va ajunge la venituri de circa cinci miliarde de dolari anual. Iar oamenii, după cum am văzut și anul acesta, vor avea aceste mecanisme noi de-a ține legătura la distanță și să nu simtă că se uită doar la un ecran.
O nuanță importantă la AR e gamingul. Conform Intel, până în 2028, jocurile cu capabilități AR vor reprezenta 90% din veniturile 5G AR. Vorbim aici de jocuri mai interactive și mai imersive ca niciodată. Sigur, există și în prezent, dar sunt cel mult primele implementări, primele teste. Până în 2028, AR gaming ar însemna venituri generate de circa 36 miliarde de dolari. Iar gamingul AR și din cloud ar merge către 100 de miliarde de dolari.
Gamingul din cloud e noul pariu al giganților ca Google, Nvidia, Microsoft sau Amazon. În esență, printr-o conexiune 5G, n-ai mai avea nevoie să instalezi jocul, ci îl joci pe niște servere care sunt la mii de kilometri de tine. Și asta fără să-ți dai seama de diferență, mai ales pe dispozitivele mobile.
Dacă tot suntem în zona realității augmentate, să-ți mai zic de alt domeniu pe care Intel îl vede ca fiind extraordinar: interacțiuni cu holograme 3D. Nu te gândi chiar ca-n filme SF, ci cum ar fi să ai sistemul de entertainment din mașină, de exemplu, cu interfață holografică 3D? Ar fi spectaculos, cel puțin.
Noile aplicații care vor fi dezvoltate, ce-am zis eu fiind doar un exemplu, ar reprezenta până în 2028 o piață de 67 de miliarde de dolari. Ca echivalent, sunt veniturile pe care le-a generat toată piața globală de media mobilă - videouri, muzică și jocuri - în 2017. Până în 2023, piața de telefoane se va dubla până la 7,2 miliarde de dispozitive. Iar în 2021, estimarea e că 78% din traficul înregistrat pe dispozitive mobile va fi video.
Și ca o comparație interesantă, pe 5G, un minut de conținut în realitate augmentată va consuma de 33 de ori mai mult trafic decât 1 minut de video la rezoluție 480p. Da, acesta e doar un exemplu de ce e nevoie de viteza mai mare.
În fine, ca să închei cu estimările de bani, în 2016, tehnologiile mobile și serviciile susținute pe acestea au reprezentat circa 4,4% din PIB-ul global (aprox. 3,3 trilioane de dolari). În 2020, estimarea e că ajunge la 4,9% și 4,2 trilioane de dolari. Creșterea și aici va fi accelerată atât de creșterea productivității, cât și de eficiență. În noiembrie 2018, GSMA Intelligence estima că, până în 2025, va fi atins pragul de 1,3 milioane de conexiuni 5G în întreaga lume. Iar acestea vor reprezenta circa 40% din populația planetei (aprox. 2,7 miliarde de oameni).

Mașină autonomă care folosește tehnologia 5G. FOTO via Profimedia Images
GSMA consideră că sectorul transporturilor va fi cel care va duce la o dezvoltare accelerată, cu aplicații gândite să decongestioneze orașele. Practic, ceea ce spunem când ne gândim la smart city va putea fi pus în aplicare mai rapid și, implicit, viața în oraș să se schimbe. Până în 2035, ecosistemul 5G va genera 3,5 trilioane de dolari și va susține direct 22 de milioane de locuri de muncă.
În ceea ce privește locurile de muncă, am vrut să văd cum e situația și pentru un jucător global în domeniul rețelisticii. În acest context, Huawei a oferit câteva estimări pentru ceea ce prevede ca fiind dezvoltarea prin venituri, angajați și industrii care beneficiază direct.
“Digitalizarea, ca proces, este menită să îmbunătățească modul în care azi se derulează o activitate în orice domeniu: auto, energie, utilități, transporturi, turism. Practic, orice ramură care apelează la automatizare va putea beneficia de digitalizare, fie prin optimizarea utilizării resurselor, fie prin creșterea productivității, fie prin simpla reducere a distanțelor.
Adaptarea mediului de afaceri la o lume digitală, dar și adaptarea consumatorilor va cere timp și o minimă investiție. Aici, stimularea dezvoltatorilor de aplicații pentru a-și investi capacitatea de inovare în transformarea societății românești este decisivă în perioada următoare. Sunt trei domenii în România unde am avea mult de câștigat odată cu digitalizarea, chiar pe termen scurt, având un spectru larg de adresabilitate la nivelul cetățenilor.
Acestea sunt învățământul - cu valențe noi în asigurarea accesului pentru tânăra generație la un conținut coerent, corect științific, cu mecanisme rapide de căutare și documentare, eliminând factorul arbitrar al internetului; sănătatea - ca o actualizare a strategiei naționale pentru sănătate, cu extinderea intervalului până în 2030, introducerea robotizării, a realității virtuale pentru chirurgia minim invazivă, monitorizarea stării de sănătate pentru a crește speranța de viață și administrația publică”, explică unul dintre specialiștii Huawei Technologies România.
“Cum poate Huawei să contribuie la realizarea avantajelor enumerate mai sus? Este simplu: ca lider în tehnologia 5G și partener stabil al operatorilor telecom, Huawei poate contribui la accelerarea implementării 5G în România, susținând astfel maturizarea economiei digitale. În acest moment, Huawei este singurul furnizor end-to-end de echipamente care poate susține România să implementeze 5G cât mai curând posibil chiar de anul viitor și să genereze valoare în economie prin această nouă tehnologie”, a mai spus specialistul Huawei.
Acest articol face parte dintr-un proiect editorial susținut de Huawei România. Compania Huawei nu a intervenit asupra conținutului articolului.
.
Europa doar a fost suita intr-un tren cu Destinatie Gresita, si in care tren ,,capul prostiilor" a fost Anglia.
Totul se trage de la Razboiul Opiumului din sec.19, cand Anglia isi inchipuia ca isi poate constituii ,,Venitul national" pe Taxele de pe Comertul cu Opiu, si care era exportat din India Englezeasca catre China. De acolo se trage ideea promovata de Englezi cum ca Europenii trebuie sa traiasca comercial pe seama Chinei.
In realitate ,,Trenul european" este cu totul altul:
Si anume Europa sa se obisnuiasca sa-si faca toate produsele industriale / electronice in Europa, inclusiv tehnologia 5G.
"Si anume Europa sa se obisnuiasca sa-si faca toate produsele industriale / electronice in Europa, inclusiv tehnologia 5G" :)))))
Cel mai raspandit ERP pentru firme mari e european - SAP.
In domeniul energiei din surse regenerabile si-al eficientei energetice Europa bate la curu' gol orice alta parte de lume.
Europa a ramas cam singurul loc din lume in care inca se face cercetare fundamentala in domeniul fizicii subnucleare. Daca e sa se produca un reactor comercial de fuziune, ala in Europa va fi fabricat.
Doua din trei vaccinuri ne-chineze care-au intrat primele in teste clinice de faza 3 pentru COVID-19 au fost create in Europa. Multinationalele care le-au preluat spre productie si comercializare au facilitati de cercetare si dezvoltare majore in Europa. Viagra a fost dezvoltata in Europa.
In mod specific, Huawei, chiar daca din exterior asa pare, nici nu miroase pe langa Nokia si Ericsson. Noi auzim intr-una de Huawei pentru ca Huawei e prezent si pe piata consumer, si pentru ca efectiv da bani din casa ca sa castige piata. Da' de fapt, la varf, batalia pentru instalare de echipamente si retele 5G e intre Nokia si Ericsson. Huawei in fapt nici nu concureaza acolo unde exista bani suficienti pentru lucru de calitate. Si lumea a inceput sa se prinda ca nu renteaza sa cumperi ieftin si prost. Huawei mai ar eun avantaj incorect: cata vreme Huawei face o oferta, deal-uri pt. Ericsson si Nokia in China sunt excluse, asta in conditiile in care China e cea mai mare piata unitara de telecomunicatii de pe glob. Cu toate astea, Nokia si Ericsson, global, au impreuna aproape dublu cota de piata fata de Huawei., desi ceva mai mult o optime din piata globala lor le e interzisa. In plus, daca citesti studiile despre procesele tehnologice si de asigurare a calitatii la Huawei - motivul principal pentru care unele state occidentale nu vor sa lucreze cu Huawei - te crucesti. Asa ca de unde pana unde e Huawei firma cu tehnologia mai tare?
dupa ce reusesti, iti recomand sa faci lobby sa nu se mai aduca din China nici litiu, nici metale rare, ca n-avem nevoie de nimic de la Chinezi
Nu, evident, nu sunt rasisti. Chinezi pleaca din start cu cateva puncte de IQ in fata europenilor, iar europenii noi, mixul pe care ni-l pregatesc progresistii, vor avea un IQ pe la mijlocul dintre 100 si 70 (vedeti ca sunt optimist si cred ca europeanul pardo va avea 50% din ADN mostenit de la albi).
Nu ma contraziceti legat de valoare 70 aratandu-mi masuratori care zic ca IQ negrilor din SUA e pe la 87 - negrii din SUA au vreo 25% ADN alb.
Deci desconsiderarea produselor high tech chinezesti sa nu fie de lunga durata, ca la o diferenta de 30 pct IQ, alegi produsul chinezesc cu ochii inchisi.
La capitolul energie verde, nu stiu pe ce te bazezi cand clamezi avansul serios al UE. Nu confunda sensibilitatea publicului pe subiect cu avansul tehnologic
Insa habar n-ai ce spui cand vorbesti despre Huawei.
Oi fi tu mai destept decat multi CTO de la operatori din UE si Asia care au afirmat ca Huawei este cu macar un an avans fata de concurenta in ceea ce priveste 5G?
Huawei este nu doar best-buy, ci best tech pe zona de carrier. Daca o companie americana ar avea tehnologia si preturile Huawei, nu ar mai exista rival pe piata. Daca citesti despre "procesele de SW te crucesti". Pe bune? Huawei sunt singurii care isi dau codul sursa ca sa fie evaluat de guverne si terti in numele operatorilor. Oare altii cum or fi, daca ar fi verificati? Cand a ramas un operator din UK si altul din Japonia o zi fara servicii de mobilitate, din cauza Ericsson, aia era datorita proceselor avansate de management al softului, banuiesc?
Urati China comunista, insa filtrati ideologic chiar si lucrurile care tin de stiinta si tehnologie.
Huawei (ca toate celelalte companii chinezesti) s-a ridicat prin FURT ! Ce e asa de greu de inteles? Iti pot da zeci de exemple in care clone fabricate de chinezi arata identic cu originalul !
Cauta pe net "state of the art in ic reverse engineering"... poate iti revii !
Primul Smartphone a fost inventat/proiectat si chiar si fabricat in SUA de catre Apple! In timp au mutat productia de subansamble in China ca e mult mai ieftin. Dar proiectarea este creatia Apple. Desigur, in timp au furat-copiat tot si au intles tehnologia din spate. Avem si noi brandul AllView romanesc. Oricum telefoanele si Tv nu sunt rocket science.
Dar de motoarele ptr avioane militare de gen. 5 gen J-21 ce ne spuneti? tot copiaza si analizeaza motorul rusesc de pe SU-35 si Mig? Alea sunt tot gen 4+ ;)
Daca aveti studii de inginerie sa nu spuneti altora ca va faceti de rusine. Eu n-am dar mai citesc de placere.
Dar intre timp lucrurile poate s-au mai schimbat (am plecat din De in 2016), desi nu prea cred ca s-au schimbat prea mult.
Cred ca e cartel si la ei in domeniul asta si mi-e teama sa nu le urmam si noi exemplul!
La ce e bun la ei nu punem botul, insa la rau suntem ff receptivi.
Tuturor adeptilor variilor teorii ale conspiratiei le e frica de control al statului asupra individului. Care control evident ca va deveni tot mai puternic. Tendinta asta se vede deja din antichitatea greco-romana, in Europa, din cea chineza, in Asia. Faptul ca ai buletin si ca tre' sa-l prezinti cand ti-l cere organul, sau ca-ti trebuie pasaport ca sa treci dintr-o tara in alta (in afara UE, unde ajunge actul national de identitate), e o chestie care acu' cateva sute de ani era inimaginabila.
Pe de alta parte insa, tot de la vremea antichitatii incoace, exceptand perioada neagra a evului mediu, cel putin in Europa, evolutia a fost mai degraba spre protejarea drepturilor si libertatilor individuale decat spre restrangerea lor. Doar ca treaba asta e tot timpul cu doua taisuri. Unul din principiile de baza ale democratiilor de tip occidental e ca ai voie sa faci orice cata vreme nu faci rau altuia. In conditiile unei societati tot mai tehnologizate, devine tot mai usor sa faci rau altuia, chiar si fara intentie sau fara sa fii constient de treaba asta. Ca statul sa poata impune principiul asta, in conditiile astea, e inevitabil ca anumite aspecte ale functionarii societatii si ale modului in care se manifesta individul sa fie tot mai strans controlate.
Doua exemple: actul de identitate si controlul armelor de foc. In SUA, ambele sunt inexistente. In Europa, orice tara are echivalentul buletinului si armele de foc sunt strict controlate. In ce se traduce asta: in SUA, fraudele prin furt de identitate sunt o problema majora - te poti trezi cu casa vanduta de unu' care s-a dat drept tine. In Europa asa ceva e inimaginabil. In SUA, anual zeci de cretini incep sa impuste lume la intamplare pe strada sau in scoli. In Europa, daca excluzi Rusia, n-ai nici macar un incident de gen pe an. Care situatie ti se pare mai buna? Sa fii impuscat pe strada sau sa ai nevoie de permis port-arma?
Prin bunavointa dvs poate am sansa sa aflu.
Va multumesc anticipat!
Nu cred ca 5G este asa de esential , cum apare ilustrat in acest articol ,cred ca sint alte lucruri mai importante de rezolvat inainte de asta.
Daca sunt asa destepti, de ce nu-si ridica propria tara? Cine e de vina, sau poate ca sunt mult prea destepti?
Proşti sunt cei care cumpără produse made in China de companii deţinute doar de Chinezi
La început foarte ieftine, scoasă concurenţa la faliment prin preţ sub costuri, după care monopol şi creşterea preţurilor pentru a recupera şi pierderile calculate, programate, anterior
Eu nu o să cumpăr Huawei niciodată
Indiferent cât de ieftin şi bun ar fi.
Totuşi China se află în conflict cu toţi vecinii ei. Toţi.
India, Mongolia, Korea de Sud, chiar şi de Nord, Japonia, Filipine, Vietnam, Laos, toţi.
desigur a venit si contraatacul pentru care il banuiesc pe ... Iohanis. ziua urmatoare toata presa vuia ca membrii Guvernului chefuiesc fara masca si cu bauturi alcoolice taman in sediul Guvernului.
De ce pe Iohannis? Ludovic a decis asa la insistenta lobbyului american, dar Iohanis a mai avut iesiri pro Germania care este fatis anti Trump si pro China. ca deh, Mertzurile se vand bine in china. La un moment repeta aidoma unui ministru german ca balanta de putere se schimba in lume, aluzie la americani ca incepe secolul chinez si sunt pe faras.
PS: unul era taiat din poza, i se vedea numai papucu/soseta si putin din degete :)
Nici pe USRisti nu-i pot banui. De ce ar oferi PSDului munitie electorala si popularitate? ca ei nu au castigat electoral la scurgerea aia.
luam si rachetele tot de la orezari ok. dar avem o problema, nu au demonstrat clar ce precizie si efiienta au sistemele lor. Propaganda nu se pune.
Facem si drumurile cu ei, ce mai ne integram direct in "Centura si Drumul' (one Road one belt), bine asa?
Acum serios vorbind, autostrada Transilvaniei a fost inceputa de catre guvernul Nastase care nu a aparat drepturile statului, deci este TRADATOR. Pe el sa il iei de guler. Cat a fost spaga? dar comisionul?
Comunistule, gasesti pe net suficiente dovezi despre "calitatea" chineza la ei acasa.
toata dezvoltarea lor globala se baseaza pe china.
firmele nemtesti din romania aduc 99% din marfa din china.
Piata abunda si pe la ei (ca peste tot) de produse chinezesti ieftine. Asta pt ca China la randul ei are ca strategie producerea de marfuri ieftine in principal.
Am fost odata in Munich sa cumpar un aspirator la un raion de specialitate, unde erau o gramada de branduri nemtesti (Bosh, Siemens, Miele etc) si i-am spus vanzatorului ca vreau unul facut in Germania. Mi-a raspuns ca totul, indiferent de brand era fabricat in China!