​După ce Microsoft a anunțat profit record pentru trimestrul trecut a venit rândul celorlalți patru mari giganți să prezinte rezultatele financiare, iar cifrele sunt excelente. Vânzările Amazon s-au apropiat de 100 miliarde dolari, Google a afișat profit record, iar vânzările Apple au crescut, chiar dacă vânzările de iPhone au scăzut cu 20%. La Facebook, profitul a depășit cu 40% estimările analiștilor. Cele cinci companii au împreună o capitalizare de 7.000 de miliarde dolari, profitul a trecut de 50 miliarde în ultimele trei luni, iar cifra de afaceri cumulată a fost de aproape 270 miliarde dolari.

Big TechFoto: Waingro, Dreamstime.com

Într-o vreme în care o mare parte din viața noastră se petrece în fața unui ecran, nu este de mirare că cele cinci mari companii o duc bine, mai ales că au resursele financiare să investească în domenii precum cloud computing, e-commerce și digital advertising.

Giganții IT merg bine, deși multe sectoare economice suferă grav din cauza crizei Covid care a adus scăderi ale veniturilor pentru majoritatea cumpărătorilor. Companiile Big tech o duc bine financiar, chiar dacă sunt vizate de anchete în câteva țări pe tema monopolului, pe tema gestionării datelor și în chestiuni legate de manipulare înaintea alegerilor.

Amazon a afișat venit trimestrial de 96,1 miliarde dolari, în creștere cu 37%, iar profitul a fost de 6,3 miliarde dolari, într-o perioadă în care cumpărăturile online au crescut enorm. Compania a depășit în premieră borna de un milion de angajați, adăugând 250.000 în acest trimestru. În ultimul trimestru din an compania estimează venituri de 121 miliarde dolari.

La Apple vânzările au urcat cu 1%, spre 64,7 miliarde dolari, iar profitul, deși a scăzut cu 7%, este de 12,7 miliarde dolari. Apple a amânat cu peste o lună lansarea noilor iPhone-uri, iar vânzările acestor telefoane au scăzut cu 20%, însă compania va recupera în acest trimestru. Vânzările de iPad-uri au crescut cu 46%, iar veniturile diviziei de servicii au avansat cu 16%.

Magazin Apple Store (foto, Mirko Vitali, Dreamstime.com)

Alphabet a afișat cel mai mare profit trimestrial: 11,25 miliarde dolari, în timp ce veniturile au crescut cu 14%, spre 46,1 miliarde dolari. Business-ul de cloud-computing al Google a avut venituri mai mari cu 45%, iar veniturile din publicitate au crescut cu 32% pe YouTube.

Facebook a avut venituri de 21,1 miliarde dolari și profit de 7,8 miliarde dolari, cele două indicatoare crescând cu 22%, respectiv 29%. Profitul a depășit cu 40% estimările analiștilor, iar numărul celor care intră cel puțin o dată pe zi în rețeaua socială a ajuns la 1,82 miliarde. A crescut cu 15% față de acum un an numărul total al celor care intră măcar o dată pe zi într-una dintre aplicațiile Instagram, WhatsApp, Messenger și Facebook, totalul fiind de 2,54 miliarde de oameni.

Miercuri, Microsoft a anunțat că vânzările au crescut cu 12%, până la 37,2 miliarde dolari, în timp ce profitul net a ajuns la 13,9 miliarde dolari între iulie și septembrie.

Valorile de piață

Apple: 2.000 de miliarde dolari

Amazon: 1.610 miliarde dolari

Microsoft: 1.550 miliarde dolari

Alphabet: 1.060 miliarde dolari

Facebook: 800 miliarde dolari