De ce Uniunea Europeană vrea să impună giganților web mai multă transparență în ceea ce privește algoritmii folosiți
Companiile au investit enorm în algoritmi și țin mult la secretele legate de aceștia. Criticii spun însă că algoritmii nu sunt neutri, ci reflectă prejudecățile oamenilor care i-au creat, printre exemple fiind faptul că algoritmii discriminează persoanele de culoare, dar și femeile.
Algoritmii discriminează pentru că pleacă de la informații în care anumite părți ale realității sunt sub-reprezentate, un exemplu clasic fiind la sistemele de recunoaștere facială care dau rezultate mai puțin precise la persoanele de culoare, fiindcă din start, sunt încărcate mai puține fotografii cu persoane de culoare în uriașele baze de date.
Marile platforme "vor trebui să ne spună modul în care decid ce informații și produse recomandă și ce ascund și să ne ofere capacitatea de a influența acele decizii. Vor trebui să ne spună cine plătește anunțurile pe care le vedem și să aflăm de ce am fost vizați ”, declara vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, la sfârșitul lunii octombrie.
Rețelele sociale spun că sunt neutre din punct de vedere politic, "dar chiar sunt cu adevărat? Nimeni nu le poate observa în detaliu comportamentul în prezent", a explicat recent Benoit Loutrel, care a condus o misiune de studiu a Facebook, în Franța.
„Când platformele spun <scădem vizibilitatea ”anumitor conținuturi„ controversate> - așa cum au făcut Facebook și Twitter în timpul campaniei electorale americane -„ nu știm cu cât reduc această vizibilitate, nu știm nici ce înseamnă asta exact ", remarcă Christine Balagué, profesor la Mines Telecom Institute.
ONG-ul Algorithm Watch sugerează diferite soluții, variind de la examinarea datelor de instruire a modelului de inteligență artificială, până la recitirea codului, inclusiv un „test” pentru a compara datele de intrare și de ieșire.
„În cazul mașinilor foarte complexe, chiar și inginerii care le-au dezvoltat nu știu neapărat de ce iese un astfel de rezultat, așa că pentru a determina dacă un sistem perpetuează lucruri părtinitoare, este necesar să se poată efectua mai multe teste”, explică AFP Mackenzie Nelson de la ONG-ul Algorithm Watch.
Facebook susține, în răspunsurile sale la consultarea publică cu privire la proiectul de regulament, că „schimbul de detalii cu privire la funcționarea algoritmilor (...) ar putea permite actorilor cu intenții rele să ocolească mai eficient mecanismele de detectare”.
Compania avertizează, de asemenea, cu privire la riscul scurgerii de date cu caracter personal: „credem că este esențial să existe o structură de protecție pentru orice informație partajată cu autoritățile, prin definirea clară a condițiilor de partajare a datelor și a persoanelor care au acces la acestea, astfel încât să se asigure confidențialitatea”.
Surse: AFP, Bloomberg

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
am convingeri conservatoare, nu îi agreez absolut deloc pe "progresiştii" stângişti şi astfel am urmărit atent alegerile din us. ce am constatat:
google (gmail) transferă la spam toate buletinele informative de provenienţă conservatoare; dacă intru în folderul spam şi declar respectivele mesaje ca nefiind spam, le primesc odată apoi tot în spam ajung, deci google îmi desconsideră deliberat, forţat şi sistematic opţiunea... dacă vrei să te plângi, nu au nicio adresă de contact, doar roboţi deliberat idioţi care răspund la problemele puse precum nuca din perete.
fb marchează toate postările conservatoare cu texte în care te tot invită să urmăreşti poziţiile media mainstream care recunosc "victoria" frauduloasă a lui biden... dacă distribui respectivele materiale conservatoare în cercul de prieteni primeşti avertismente cum că distribui fakenews... dar cu ce drept decid ei ce este şi ce nu este fakenews? după bunul lor plac sau după înclinaţiile lor politice evidente? se cred instanţă?
suntem pe cale de a ne pierde dramatic toate libertăţile cetăţeneşti în această ofensivă agresivă a stângii extreme. dar vom reacţiona şi noi, nu vom asista pasiv ca spectatori.