Gigantul tech Alibaba are un sistem de recunoaștere facială care poate identifica membri ai minorității uigure din China, afirmă un nou raport citat de Reuters și New York Times.

AlibabaFoto: Captura video

Raportul publicat miercuri de IPVM, o firmă americană de cercetare în domeniul supravegherii, vine pe fondul acuzațiilor potrivit cărora China a internat cu forța în lagăre de muncă peste un milion de etnici musulmani uiguri și menționează firme complice la supravegherea acestora.

Beijingul a negat în mod repetat că a internat cu forța persoane în lagărele din regiunea Xinjiang pe care autoritățile comuniste le descriu drept „centre vocaționale” și afirmă că provincia din nord-vestul Chinei este amenințată de radicalismul islamic.

Cu toate acestea, subiectul a provocat precauție în rândul companiilor chineze din mediul online care adesea practică autocenzura pentru a nu stârni nemulțumirea guvernului care controlează strict conținutul online și chiar luna trecută a publicat noi reguli de reglementare a livestreaming-ului.

Raportul IPVM afirmă că serviciul de moderare al conținutului Cloud Shield al Alibaba conține programe capabile să identifice specific etnici uiguri.

Alibaba descrie Cloud Shield drept un sistem care „detectează și recunoaște text, imagini, înregistrări video și voci care conțin pornografie, conținut politic, terorism violent, publicitate și spam, oferind verificare, etichetare și configurări specifice precum și alte capacități”.

O postare arhivată privind tehnologia arată că aceasta poate efectua sarcini precum „detectarea zâmbetului”, identificarea etniei și, mai specific, dacă subiectul „este uigur”.

Asta înseamnă că dacă un uigur face un livestream pe un website care folosește Cloud Shield, programul poate detecta etnia sa și marca înregistrarea pentru a fi revizuită sau înlăturată, potrivit cercetătorului IPVM Charles Rollet.

IPVM afirmă că referința la uiguri din descrierea Cloud Shield a dispărut la scurt timp înainte de publicarea raportului și că Alibaba susține că funcția a fost utilizată doar „într-un mediu de testare”.

Alibaba este listată atât la bursa de la New York cât și la cea din Hong Kong, fiind cel mai mare furnizor al serviciilor de tip cloud din China și a patra la nivel mondial.

Mai devreme în cursul acestei luni legiuitorii din Congresul american au trimis scrisori către Intel și Nvidia după apariția informațiilor potrivit cărora cipurile celor două companii sunt folosite în supravegherea uigurilor.

Citește și: