Cresc tensiunile la Google, după concedierea unei cercetătoare cunoscute. Colegii săi cer schimbări și vor ca un vicepreședinte să fie retrogradat
Polemica de la Google este foarte importantă fiindcă algoritmii decid ce lucruri ne sunt afișate și ce video-uri ne sunt recomandate. În acest context, etica este importantă pentru ca algoritmii să nu ajungă să amplifice diverse prejudecăți sau discriminări ale celor care i-au construit.
Timnit Gebru este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători în domeniul AI și a fost concediată de Google după ce se pare că a fost forțată să-și retragă un articol în care punea la îndoială etica algoritmilor de tratament al limbajului ce stau la baza multor produse Google.
Ca reacție, colegii lui Gebru au trimis o scrisoare deschisă conducerii Google în care contestă versiunea evenimentelor prezentată de companie, dar și deciziile luate de directori. În această scrisoare se cere mai multă transparență, dar și scoaterea de pe lanțul de decizie pentru echipa de AI a unui vicepreședinte.
Gebru a spus că a fost concediată după ce Google i-a refuzat lucrarea de cercetare care contesta părți ale tehnologiei de AI folosite de Google în algoritmi. În schimb, compania a spus că Gebru de fapt a demisionat.
În scrisoare se spune că Google a dat dovadă de lipsă de viziune când a concediat un om atât de important și se cer schimbări radicale pentru ca cercetările în domeniu să continue într-un mod constructiv.
În scrisoare angajații cer explicații și despre concedierea lui Gebru, dar și clarificări despre cum gestionează Google plângerile angajaților.
Google este celebră pentru libertatea pe care le-o dă angajaților să conteste diverse lucruri din companie, dar mulți au spus că în ultimii ani această libertate a devenit tot mai limitată.
Surse: Bloomberg, Le Monde

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
"She is an advocate for diversity in technology and co-founder of Black in AI, a community of black researchers working in artificial intelligence."
Dintr-o data totul a devenit mult mai clar. Nu pot sa zic ca google nu isi merita soarta. Cand nu esti atent pe cine angajezi si introduci ativisti unde trebuia sa ai specialisti si oameni de stiinta, ajungi la scandaluri. La mai mare!
Oricum e o idee rasista rau din start, comunitati de oameni de stiinta bazate pe...culoarea pielii. Jesus.
Citat din uniul din reprezentantii Google, Jeff Dean, despre incident:
Timnit co-authored a paper with four fellow Googlers as well as some external collaborators that needed to go through our review process (as is the case with all externally submitted papers). We’ve approved dozens of papers that Timnit and/or the other Googlers have authored and then published, but as you know, papers often require changes during the internal review process (or are even deemed unsuitable for submission). Unfortunately, this particular paper was only shared with a day’s notice before its deadline — we require two weeks for this sort of review — and then instead of awaiting reviewer feedback, it was approved for submission and submitted.
A cross functional team then reviewed the paper as part of our regular process and the authors were informed that it didn’t meet our bar for publication and were given feedback about why.
Timnit responded with an email requiring that a number of conditions be met in order for her to continue working at Google, including revealing the identities of every person who Megan and I had spoken to and consulted as part of the review of the paper and the exact feedback. Timnit wrote that if we didn’t meet these demands, she would leave Google and work on an end date. We accept and respect her decision to resign from Google.
Angajatii unei companii americane au la dispozitie instrumente juridice si organizatii sindicale foarte puternice, nici o companie din USA nu vrea sa fie atrasa intr-un proces la tribunal unde risca amenzi pe cifra de afaceri sau despagubiri imense acordate "victimelor".
Cazul de fata e unul tipic pentru mentalitatea socialista care s-a instalat treptat in universitati si laboratoare din Occident.
Meritocratia, fundamentala in stiinta, e aruncata la gunoi pt a fi promovata ideea absurda a prioritatii "diversitatii" rasiale si "de gen".
Nu se mai poate face cercetare stiintifica si munca academica daca nu exista cote dupa culoarea pielii sau "femei" (pun ghilimele pt ca sunt convins ca nimeni nu mai poate da o definitie clara pt ce inseamna "femeie" fara sa fie agresat ca "impune" ceva..).
In timpul asta China si restul Asiei isi vad de drum si isi sporesc avansul tehnologic in domenii strategice ale cercetarii.
Neomarxismul asta grotesc ascuns sub diferite denumiri (woke, cancel culture, social justice warrior, BLM, etc) trebuie combatut sistematic, cu arme legale si democratice, prin cuvinte, exemplu personal, implicare politica la nevoie.