​Cyberpunk 2077, jocul video al polonezilor de la CD Projekt Red, a fost extrem de așteptat și a ajuns cu câțiva ani întârziere, dar promitea experiențe cu totul ieșite din comun și o grafică extraordinară. Jocul a fost lansat pe 10 decembrie și a adus multă dezamăgire din cauza numărului uriaș de erori care îl fac aproape imposibil de jucat, în special pe consolele mai vechi. Cum a fost posibil ca un joc cu buget de câteva sute de milioane de dolari să fie așa un eșec și să iasă pe piață atât de nefinisat? Un indiciu extrem de important ține de modul în care fondatorii companiei au condus-o și de cum au înțeles ei business-ul.

Cyberpunk 2077Foto: Vladimir Stanišić, Dreamstime.com

Într-o analiză a dezastrului, The New York Times scria că jucătorilor li se promitea în joc un oraș în care se pot plimba aproape nelimitat și în care personajele își pot augmenta puterile prin diverse tehnologii care vor deveni realitate peste mai bine de 50 de ani și în lumea noastră.

Jocul a fost anunțat pentru prima oară în 2012, era clar că vor trece câțiva ani până la lansare, însă aproape nimeni nu s-a așteptat atunci să treacă opt ani și să apară după lansare atât de multe probleme.

În 2019 se vorbea de probleme mari și de o lansare în aprilie anul acesta, dar părea tot mai puțin probabil, iar când pandemia a izbucnit, lansarea a fost mutată către toamnă. Au urmat alte trei amânări până când data definitivă a fost stabilită pe 10 decembrie și jocul a fost lansat, dar s-a dovedit că nu era nici pe departe terminat.

Este normal ca orice joc complex să aibă bug-uri, dar la Cyberpunk 2077 s-a depășit orice limită, astfel că pe consolele ceva mai vechi era imposibil de jucat, iar pe cele noi erorile erau extrem de multe. Mașinile zburau prin aer sau sunt imposibil de controlat, personajele conduc brusc motocicletele doar în chiloți, tancurile cad din tavan și în unele clădiri etajele sunt acoperite de copăcei ciudați. Dacă pe PC jocul era cât de cât funcțional, pe consolă s-a dovedit a fi un dezastru, iar Sony l-a retras de pe magazinul PlayStation. Cum în domeniul consolelor au apărut noutăți super-interesante anul acesta, polonezii nu puteau găsi un moment mai prost să dea greș.

Acțiunile companiei CD Projekt au scăzut cu 40% din 9 decembrie până în prezent și capitalizarea este de 5 miliarde euro. Dezamăgirea a fost cu atât mai mare cu cât compania a investit atât de mult în marketing, încât gamerii au avut, pe drept cuvânt, așteptări uriașe.

CD Projekt Red a fost fondată în anii 90 de doi prieteni: Marcin Iwiński și Michał Kiciński, într-o vreme în care industria jocurilor se schimba enorm și CD-urile erau la modă.

Explicații despre dezastrul Cyberpunk 2077 pot fi găsite încă din primii ani ai existenței companiei. Cei doi erau maeștri în marketing și aveau ambiții astronomice pentru compania lor, dar și primele eșecuri au fost de proporții astronomice, primul joc din seria Witcher, lansat în 2007, fiind plin de erori la lansare. Încă de atunci au fost semnale că ambițiile au fost mult mai mari decât realitatea din teren.

Jocul ”The Witcher 3: Wild Hunt” lansat în 2015 a fost un succes, chiar dacă nu a fost lipsit de bug-uri, dar CD Projekt a devenit faimoasă și a început să-și formeze baza de fani (care s-au bucurat enorm când au auzit de Cyberpunk).

Sursele citate de New York Times spun că în interiorul companiei lucrurile s-au deteriorat în 2019, iar managerii promiteau lucruri mult prea grandioase despre viitorul joc, însă echipele de dezvoltare nu aveau cum să pună la punct atât de multe promisiuni nerealiste.

O parte dintre manageri au plecat în 2019, nemulțumiți de haosul din companie și mai mulți angajați au spus că presiunea pusă de șefi erau de nesuportat.

Alți angajați spuneau că managerii dau dovadă de incompetență și au planificat prost lucrurile, astfel că termenele erau forțate și angajații erau solicitați la maxim. Unul dintre angajați scria pe portalul Glassdoor că fondatorii tratează compania precum o mașină de făcut bani și angajații nu sunt văzuți ca oameni, ci ca niște date într-un tabel.

Jocul se petrece într-un uriaș oraș al viitorului, Night City, iar unul dintre personaje îl întruchipează pe actorul Keanu Reeves. Acesta și-a ”împrumutat” chipul unuia dintre personajele principalele: Johnny Silverhand, un rocker rebel. Jucătorii pot juca din perspectiva unui personaj numit V care este un mercenar la care pot alege diferite trăsături. Sunt prezente din plin și scenele sângeroase.

Este clar o problemă de organizare și nici nu se poate aplica vorba ”graba strică treaba”, din moment ce jocul a ieșit după multe amânări. Mai mult, dacă în general dezvoltatorii de jocuri trimit la review copii ale jocului cu câteva luni înainte, acum totul s-a petrecut în ultimul moment.

Cronicile de joc au menționat bug-urile și era normal ca aceste erori să existe, însă dezastrul a ieșit la iveală când jocul a ajuns la un număr mai mare de gameri, cei mai supărați fiind posesorii de console mai vechi care nu au putut juca aproape deloc. Existau bug-uri, dar ele erau nenumărate.

Exemplele din trecut arată că fondatorii companiei poloneze sunt de acord din start că jocurile pe care le lansează vor avea un număr de bug-uri peste media industriei, dar de data aceasta nu au anticipat dezastrul și vor pierde mult, dat fiind că au investit enorm în a se lăuda cu un joc de super-clasă.