​Samsung introduce o nouă tehnologie de display, numită Neo QLED, pe modelele sale din gama superioară, atât pentru rezoluția 8K, cât și pentru 4K. Tehnologia este bazată pe noile LED-uri cu dimensiuni de 40 de ori mai mici decât cele ale unui LED convențional. Primele modele disponibile vor avea diagonale de 110, respectiv 99 inci, iar până la sfârșitul anului vor fi lansate și alte dimensiuni mai mici. Nu au fost anunțate prețurile, dar sigur nu vor fi mici.

Samsung Neo QLEDFoto: Samsung

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă online ce face parte din evenimentele de la târgul CES Las Vegas care și el se desfășoara tot online.

”Samsung Neo QLED utilizează tehnologia proprie Quantum Mini LED, bazată pe noile LED-uri cu dimensiunile de 40 de ori mai mici decât cele ale unui LED convențional. Tehnologia LED clasică, ce utilizează un pachet pentru a fixa LED-urile în poziție și o lentilă pentru a dispersa lumina, este înlocuită de Samsung cu tehnologia proprie Quantum Mini LED, care utilizează micro-straturi incredibil de subțiri, compuse din zeci de mii de mini-LED-uri distincte.

Tehnologia Quantum Matrix permite controlul precis al miilor de zone de mini-LED-uri asamblate cu densitate ridicată, controlând exact, pentru fiecare zonă, parametrii de imagine – permițându-le spectatorilor să se bucure de conținutul preferat”, spun cei de la Samsung.

Acest control exact al mini-LED-urilor Samsung, este posibil prin utilizarea noului procesor numit Neo Quantum, cu capacități de upscaling mult îmbunătățite. Față de modelele de până acum, care utilizau o singură rețea neurală, prin utilizarea a până la 16 tipare de rețea neurală diferite, fiecare dintre ele coordonată distinct prin tehnologia de up-scale AI și deep learning, procesorul Neo Quantum poate optimiza calitatea imaginii la rezoluțiile 4K și 8K, indiferent de rezoluția inițială a conținutului nativ.

Tehnologia folosită la Neo QLED permite zonelor întunecate să fie si mai întunecate și zonelor luminoase să fie și mai strălucitoare, rezultând o experiență HDR mult mai precisă și dinamică, spune compania.

”Disponibil pentru început cu diagonalele 110” (279cm) și 99” (251cm), iar până la sfârșitul anului și în alte dimensiuni mai mici, noua gamă Samsung MICRO LED utilizează ecrane cu 24 de milioane de LED-uri auto-emisive, activate invididual și cu dimensiuni micrometrice, producând culori proprii, contrast infinit și luminozitate uimitor de realiste”, spun cei de la Samsung.