​Samsung Electronics Co ar putea produce procesoare pentru Intel, iar după ce a apărut informația, acțiunile companiei din Coreea de Sud au crescut cel mai mult din ultimele 10 luni. Și taiwanezii de la TSMC ar putea produce, dar discuțiile nu sunt atât de avansate și s-ar putea ca TSMC să nu aibă capacități libere de producție, cererea fiind mare. Intel a avut probleme cu producția în ultimii ani și sunt necesare mai multe schimbări de direcție pentru a redresa business-ul.

Noul logo IntelFoto: Intel

Surse citate de Bloomberg au spus că discuțiile cu Samsung și cu TSMC sunt în stadiu preliminar și, dacă se vor concretiza, noile procesoare nu vor ajunge mai repede de 2023 pe piață.

Acțiunile Samsung au crescut cu 10%, cea mai mare creștere din ultimele zece luni, în timp ce la TSMC cotația nu a crescut.

Cum au evoluat veniturile anuale Intel (sursa statista.com)

1999: 29,4 miliarde dolari

2005: 38,8 miliarde

2011: 54 miliarde

2014: 55,8 miliarde

2016: 62,7 miliarde

2019: 71,9 miliarde dolari

Acum, Intel are o capitalizare de piață de 211 miliarde dolari, în timp ce acum șase luni era la peste 250 mld.

Intel anunța în vară cel puțin șase luni de întârziere în începerea producției procesoarelor pe tehnologia de 7 nanometri, iar acțiunile au scăzut atunci cu 10%. Intel a avut probleme de producție în ultimii ani, iar rivalul AMD a câștigat mult teren. Mai mult, se anunță o schimbare de strategie, Intel spunea încă de atunci că va produce mai puține procesoare ea însăși, încredințând producția unor companii partenere.

În noiembrie Apple prezenta primele Mac-uri ce utilizează chip-urile companiei, renunțând la un parteneriat semnat în 2005.

Industria microprocesoarelor a fost subiectul unor tranzacții record în ultimii ani, iar acționarii presează Intel să rezolve problemele de producție sau chiar să renunțe la unele părți din business ce s-au dovedit a nu fi viabile.