​Google a anunțat că va închide proiectul Loon la care lucrul a început acum un deceniu, fiind vorba despre o serie de baloane care funcţionează cu energie solară și erau ridicate în stratosferă pentru a furniza internet 4G în zonele în care accesul populaţiei la internet era imposibil. S-a dovedit că Loon nu era un proiect viabil din punct de vedere comercial și grupul Alphabet desfășoară un plan de austeritate.

Balon Loon Foto: Loon

Google a explicat că nu a găsit modalități sustenabile de a reduce costurile și va renunța la idee, deși anul trecut semnase o înțelegere cu un operator din Kenya pentru a aduce internet într-o regiune de 50.000 kmp, cu ajutorul a 35 de baloane.

”Drumul către viabilitatea comercială a fost mai lung și mai riscant decât ne așteptam”, spun cei de la Google care vor opri operațiunile Loon în următoarele luni.

Google a început în 2011 lucrul la proiectul Loon, în 2013 a făcut primele teste publice și în 2018 Loon a devenit filială de sine-stătătoare. În aprilie 2019 Loon primea o finanțare de 125 milioane dolari de la Softbank. Divizia a rămas însă fără finanțare și a apelat la Alphabet pentru ajutor, dar grupul este în procesul de închidere a proiectelor care pierd mulți bani.