​Mai multe sindicate Google și-au unit forțele și au format o uniune sindicală globală sub numele Alpha Global și cu ajutorul unei federații sindicale prezentă în mai multe țări. Uniunea este formată din sindicate Google din 10 țări printre care SUA, Germania, Elveția și Suedia. Nu se știe câți angajați fac parte din această uniune, dar este vorba de un procent mic din totalul angajaților Alphabet.

GoogleFoto: Alex Grichenko, Dreamstime.com

Alpha Global este afiliată la UNI Global Union, o uniune sindicală ce are 20 de milioane de membri pe plan mondial, inclusiv de la Amazon. Alpha Global își va alege un consiliu de conducere și cuprinde angajați Google din 10 țări: SUA, Marea Britanie, Irlanda, Elveția, Germania, Italia, Danemarca, Finlanda, Suedia și Belgia.

Anunțul arată că se accelerează tendința de organizare a angajaților în cadrul companiilor tech și angajații de la alte firme vor lua exemplu de a încerca să creeze o mișcare sindicală la nivel internațional. Evident că rămâne de văzut care va fi relația dintre sindicat și companie și dacă sindicatul va putea să schimbe ceva în bine.

Salariații Google au anunțat la început de ianuarie crearea unui sindicat, o decizie care coincide cu multiplicarea divergențelor față de conducerea companiei și cu o perioadă de nemulțumire în creștere față de giganții din Silicon Valley.

Acest sindicat, primul de acest tip la Google, nu se va ocupa doar de chestiuni legate de salariați și de condițiile de muncă ci și de problemele etice. Inițial 230 de angajați au aderat, iar o săptămână mai târziu erau 700.

Sursa: The Verge