Comisia Europeana a amendat compania Microsoft cu suma record de 899 milioane euro (1,35 miliarde dolari) pe motiv ca nu a luat in considerare sanctiunile impuse dupa incalcarea legislatiei antitrust, au anuntat reprezentantii CE.

Daca punem la socoteala si amenda din prezent. Executivul UE a amendat Microsoft cu 1,68 miliarde euro pana acum pentru incalcarile legislatiei si pentru ca nu a luat in seama sanctiunile, intr-un mod in care nicio alta companie nu a mai facut-o

"Microsoft este prima companie pe care Comisia a trebuit sa o amendeze pentru ca nu s-a conformat deciziilor antitrust, in cei 50 de ani de politica concurentiala a UE", a spus Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes.

Dupa ce Comisia a amendat Microsoft cu 497 milioane euro in 2004, a mai urmat o alta amenda de 280,5 milioane in iulie 2006, deoarece gigantul software nu a respectat cerintele organismelor europene pana la termenul limita de 21 iunie al acelui an.

Comisia a stabilit in 2004, printr-o decizie confirmata anul trecut de justitie, ca Microsoft a refuzat sa dezvaluie concurentei numite informatii privind interoperabilitatea unor aplicatii legate in special de servere.

Disputa a inceput in anul 1998, cand Sun Microsystem a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare pentru Windows, Sun neputand sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows.

Comisia Europeana a inceput o investigatie, principala ingrijorare a UE fiind aceea ca, prin legarea Windows Media Player de sistemul de operare Windows, si vanzarea acestor produse la pachet, Microsoft impiedica alti producatori de media playere (precum Sun, Novell, RealTime) sa intre pe piata si sa concureze pe un teren corect.

In martie 2004, Comisia a emis decizia finala hotarand ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata. Compania a fost obligata la plata unei amenzi de 497 milioane euro.

Microsoft se angaja pe 21 februarie ca va lua masuri pentru ca produsele sale software, printre care si Windows, sa poata lucra mai bine cu produse ale competitorilor, pentru a satisface cerintele Comisiei Europene.. Reprezentantii CE se aratau sceptici, sustinand ca americanii au mai facut in trecut patru anunturi similare.