Microsoft a anunțat luni o redeschidere la scară mai mare a birourilor sale din întreaga lume cu un sistem „hibrid”, un amestec de telecomunicații și față în față, un model pe care multe companii se pregătesc să îl adopte după pandemie, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„După un an în care majoritatea angajaților Microsoft au lucrat de la distanță, mai multe dintre sediile noastre din întreaga lume respectă regulile guvernamentale antiCovid pentru a găzdui mai mulți oameni”, a declarat Kurt DelBene, vicepreședinte al gigantului de calculatoare.

Grupul american, care are aproximativ 160.000 de angajați, devine astfel prima mare companie tehnologică care își prezintă noul plan de revenire.

În Silicon Valley, Google și Facebook și-au extins politica de lucru de acasă pentru majoritatea angajaților până cel puțin la jumătatea anului 2021. Twitter a extins-o la nesfârșit. Spotify și Salesforce au spus că vor să le ofere angajaților posibilitatea de a se întoarce la birou sau nu (sau parțial).

„Sediile Microsoft din 21 de țări sunt deja în măsură să găzduiască angajați suplimentari la fața locului, sau aproximativ 20% din personalul nostru din întreaga lume. Pe 29 martie, Microsoft va începe această tranziție la sediul nostru din Redmond și în campusurile adiacente ”, a spus Kurt DelBene.

Modelul hibrid ar trebui să ofere mai multă flexibilitate angajaților. Potrivit unui studiu intern realizat de grup, 54% dintre aceștia sunt în favoarea unei redeschideri „ușoare” care le oferă posibilitatea de a-și petrece o parte din timpul lor de lucru în birouri, dacă sunt îndeplinite condițiile sanitare.

„La fiecare dintre sediile noastre, modelul hibrid la locul de muncă ajută la realizarea unui echilibru, cu servicii suplimentare limitate pentru cei care aleg să se întoarcă, sprijinindu-i în același timp pe cei care au nevoie să lucreze de la distanță sau să se simtă mai în siguranță”, au declarat aceștia.

UPDATE

Microsoft (NASDAQ: MSFT) a anunțat luni concluziile primului său raport anual Work Trend Index. Raportul este intitulat „Viitorul pieței muncii este reprezentat de mediul de lucru hibrid - Suntem pregătiți?” și dezvăluie șapte tendințe privind modelul de lucru hibrid cu care fiecare lider de afaceri ar trebui să fie la curent, pe măsură ce intrăm în această nouă eră a muncii.

Raportul indică faptul că managerii ar trebui să reziste tentației de a vedea modelul de lucru hibrid ca pe ceva obișnuit, această tranziție impunând o regândire a ipotezelor cu care am fost obișnuiți.

Studiul citat sugerează că anul trecut a schimbat fundamental natura pieței muncii:

Tendințele de colaborare din Microsoft Teams și Outlook sugerează că rețelele noastre s-au contractat, însă munca hibridă le va reanima.

Timpul petrecut în cadrul întâlnirilor s-a dublat, la nivel global, iar în luna februarie a acestui an au fost trimise cu peste 40 de miliarde de e-mailuri mai mult față de aceeași lună a anului precedent.

Munca a devenit mai umană. Aproape 40% dintre respondenți spun că se simt mai confortabil să fie ei înșiși la locul de muncă decât înainte de pandemie, iar unul din șase respondenți spune că a fost mai deschis în a-și exprima dificultățile emoționale alături de un coleg anul acesta.

De asemenea, raportul arată că suntem tot mai aproape de o tendință nouă în ceea ce privește locurile de muncă:

73% dintre angajații chestionați își doresc să aibă în continuare acces la opțiuni flexibile de lucru de la distanță.

Pe LinkedIn, numărul anunțurilor pentru locuri de muncă de la distanță a crescut de peste 5 ori în timpul pandemiei.

Peste 40% din forța de muncă globală se gândește să-și schimbe locul de muncă anul acesta și 46% intenționează să se mute, acum că se poate lucra de la distanță.