Informațiile personale ale unui număr de aproximativ jumătate de miliard de utilizatori Facebook au fost postate pe un site web utilizat de hackeri. În unele cazuri, detaliile includ numele complet, locațiile, ziua de naștere, adresele de e-mail, și chiar numerele de telefon. În acest context, organizația Data Protection Commission (DPC) va analiza situația, pentru a vedea dacă este vorba despre un nou hack sau despre un set de date deja raportat în 2019.

FacebookFoto: Radek Ziemniewicz, Dreamstime.com

Scurgerea de date ar fi afectat 530 de milioane de conturi din 106 țări, dar cei de la Facebook spun că este vorba de același set de date pe care l-a raportat autorităților în 2019.

Autoritatea irlandeză spune că va discuta cu Facebook pentru a vedea dacă este același set de date.

Comentând informația despre acest hack, Alexander Moiseev, de la Kaspersky, spune că utilizatorii trebuie să fie foarte vigilenți.

”Deși ne-am obișnuit să permitem ca diferite informații despre noi să fie publicate pe internet, trebuie totuși să controlăm ceea ce vrem cu adevărat să facem public și ce nu. De aceea, este important să înțelegem modul în care datele noastre pot fi utilizate dacă ajung pe mâinile greșite - pentru phishing, inginerie socială sau preluarea contului. Și, dacă se întâmplă acest lucru, este important să fim pregătiți și să folosim protecție dedicată pe dispozitivele noastre.”, avertizează el.

„Nu m-ar mira dacă s-ar descoperi că atacatorii folosesc informațiile obținute în urma scurgerii de date în atacuri țintite de tip phishing, prin care aceștia trimit e-mailuri rău intenționate care par a proveni de la un expeditor de încredere, de exemplu, de pe adresa de e-mail a unui prieten de pe Facebook. Atacatorii ar putea folosi informațiile și pentru a-și asuma identitatea persoanei ale cărei date le-au obținut. Pentru a vă menține în siguranță împotriva atacatorilor cibernetici, care ar putea exploata aceste date, luați măsuri de precauție suplimentare atunci când primiți e-mailuri care par ciudate - chiar dacă par să provină de la cineva în care aveți încredere”, spune Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.