IBM a anunțat că a dezvoltat procesoare pe tehnologia de 2 nanometri, ceea ce înseamnă că în câțiva ani acestea vor fi prezente pe diverse terminale care vor avea putere mai mare de procesare și baterii care vor ține de câteva ori mai mult decât în prezent. IBM susține că noua tehnologie va permite performanțe cu 45% mai ridicate și consum de energie cu 75% mai mic decât la gadget-urile care în prezent se bazează pe procesoarele pe 7 nanometri.

IBMFoto: Marlon Trottmann, Dreamstime.com

IBM spune că acestă tehnologie va permite cvadruplarea duratei de viață a bateriilor din smartphone, va accelera funcționarea computerelor și va duce la micșorarea amprentei de carbon de la cele mai mari centre de date.

Tehnologia va ajunge pe terminale din piață peste câțiva ani. IBM a fost un producător mare de microprocesoare, dar de ceva timp a renunțat la această activitate și are un centru de cercetare în Albany, New York, unde face și producție experimentală și desfășoară parteneriate cu Samsung și Intel.

Aceste microprocesoare pe 2 nm vor fi mai mici și mai rapide decât cele mai performante din prezent: cele pe 5 nm prezente în câteva smartphone-uri premium.

IBM spune că aceste procesoare vor ajuta laptop-urile să fie mai rapide și vor da un impuls și mașinilor autonome, pentru a detecta și reacționa mult mai rapid la obiecte, obstacole sau pietoni.

IBM mai spune că tehnologia va putea fi utilizată la creșterea eficienței centrelor de date, la explorări spațiale, la dezvoltarea de aplicații de inteligență artificială, la computere cuantice și la tehnologii legate de 5G și 6G.

Surse: Reuters, Engadget