​Acțiunile gigantului chinez tech Meituan au scăzut cu 14% la bursa de la Hong Kong după ce CEO-ul companiei a pus pe o rețea socială (și apoi a șters) un poem scris acum un mileniu. Poemul a fost interpretat ca o critică la adresa autoritarului președinte chinez Xi Jinping. Meituan este o aplicație de livrări de mâncare și este evaluată la 200 miliarde dolari.

Pachet livrat de MeituanFoto: Freerlaw, Dreamstime.com

Șeful Meituan, Wang Xing, a pus pe o rețea socială chineză numită Fanfou un poem scris acum 1.000 de ani, pe vremea dinastiei Tang, de către un poet faimos în China, Zhang Jie. Textul se numea ”Groapa unde se ard cărțile” și era o critică la adresa unui împărat care condusese China cu sute de ani înainte, împăratul Qin Shi Huang (celebru pentru uriașa armată de teracotă).

Acest împărat a rămas în istorie și pentru că ardea cărțile și pedepsea fără milă criticii. Mulți au interpretat postarea șefului Meituan ca una care îl critică pe președintele chinez Xi, al cărui regim a devenit tot mai autoritar.

Wang Xing a șters poemul și a ținut să clarifice că era unul adresat concurenților din piață, dar răul fusese deja făcut.

Contextul este unul complicat: statul chinez s-a întors contra marilor moguli din tehnologie care au devenit prea puternici și critică statul chinez, astfel că aceste mari companii sunt ”luate la puricat” de autorități, anchetate sau amendate.

La final de aprilie statul anunța deschiderea unei anchete în care să se analizeze dacă Meituan a pus ”bețe în roate” companiilor rivale din sectorul livrărilor de mâncare. Meituan a avut anul trecut venituri de 18 miliarde dolari și pe platformă s-au făcut în medie 27 de milioane de comenzi/zi.

Tot autoritățile chineze au amendat gigantul Alibaba cu 2,8 miliarde dolari. Principalul concurent al Meituan este un serviciu al Alibaba denumit Ele.me.

Sursa: BBC