Facebook a publicat miercuri un raport al ”operațiunilor de infuențare” în care arată care sunt țările unde își au originea cele mai multe rețele pe care compania le-a eliminat pentru că încercau să manipuleze publicul în diverse moduri. Rusia și Iran sunt pe primele locuri, iar cele mai multe atacuri au țintit SUA, Marea Britanie și Ucraina.

Sigla FacebookFoto: J Dharmasena, Dreamstime.com

Raportul se numește ”Threat Report The State of Influence Operations 2017-2020” și se referă la numărul de rețele pe care compania le-a eliminat pentru implicarea lor în ceea ce Facebook numește un fals comportament coordonat (inauthentic behavior).

Datele sunt parte a unui raport despre ”operatori de infuență” care include încercările unor grupuri care se foloseau de conturi false pentru a induce în eroare useri Facebook sau pentru a încerca să le schimbe părerile despre diverse teme importante, mai ales politice.

Facebook anunță lunar ce rețele a eliminat pentru comportament inadecvat, dar raportul de acum face un sumar al ultimilor patru ani. În martie 2019 un anunț viza România: Facebook spunea că a eliminat patru pagini, 26 conturi de F­acebook și un grup din România care făceau parte dintr-o rețea ce opera în țara noastră prin conturi false, dar și reale create de apropiați ai PSD.

În raportul de acum Facebook a publicat un top 5 al țărilor din care sunt cele mai multe rețele de manipulare ce au fost eliminate de pe rețelele Facebook.

1. Rusia 27

2. Iran 23

3. Myanmar 9

4. SUA 9

5. Ucraina 8

Țările cel mai adesea țintite de aceste operațiuni de influență sunt SUA (26 de operațiuni), Marea Britanie (11), Ucraina (11), Libia. Sudan (6).