​Luni începe WWDC, conferința anuală a dezvoltatorilor Apple, iar anul acesta se va ține tot online, dar pe parcursul a cinci zile vor fi peste 200 de prezentări pe tema diverselor aplicații și tehnologii. Conferința vine într-un moment tensionat pentru Apple, când tot mai mulți dezvoltatori consideră controversat comisionul de 30% din App Store. Dintre noutățile ce vor fi anunțate, cele mai multe vor fi pe partea software, pentru aproape toate gadget-urile companiei, dar sunt așteptate și noutăți de natură hardware.

Logo AppleFoto: Max421, Dreamstime.com

Presa a scris, pe surse, că la WWDC vor fi prezentate versiuni de 14 și 16 inci ale laptop-urilor MacBook cu noua generație de procesoare M2 de la Apple, primele terminale cu generația M2 a cărei producție a început în aprilie. Primele procesoare M au fost anunțate de Apple la conferința dezvoltatorilor de acum un an.

Cele mai multe noutăți vor fi însă la capitolul software, pentru sistemele de operare folosite pe produse precum iPhone, iPad, Mac sau AppleTV, un zvon spunând că ar putea fi introdus și un nou sistem de operare numit HomeOS.

Dintre noutăți, la sistemele de operare pentru iPhone și iPad userii vor putea să își seteze un status în funcție de care notificările vor fi tratate diferit și afișate în consecință. La iPad vor fi schimbări la nivelul home-screen-ului, iar widget-urile vor fi plasate oriunde pe ecran.

Este de așteptat ca Apple să anunțe și noi moduri în care userii pot controla ce date ajung la diversele aplicații, la puțin timp după mult-discutatul update iOS 14.5.

Modificări vor fi și la serviciul iMessage pe care Apple vrea să-l transforme într-un fel de platformă social media. Sursele spune că la iOS 15 vor fi mai multe opțiuni de răspuns automat la mesaje.

Tim Cook va ține un discurs pe 7 iunie și este de așteptat ca temele abordate să fie confidențialitatea datelor și securitatea.

Surse: CNET, CNN