Apple a anunțat la evenimentul anual al dezvoltatorilor noua versiune iOS 15 și o mulțime de noutăți care au în centru noțiunea de ”privacy” (confidențialitate). Mulți acuză Apple că a ajuns să controleze cu ”mână de fier” ecosistemul său, dar compania spune că le oferă user-ilor și mai mult control asupra informațiilor personale și date despre cine are acces la ele. Una dintre cele mai populare aplicații Apple, FaceTime, va putea în anumite condiții să fie folosită și de useri Android și Windows.

Tim Cook la WWDC 2021Foto: Captura YouTube

Compania spune că iOS 15, care va fi lansat în toamnă, va include un așa-numit ”app privacy report” din care vor afla ce date colectează aplicațiile și le va arăta când o aplicație a primit acces de a folosi microfonul, lista de contacte sau albumul foto de pe telefon.

Apple a anunțat și că aplicația Mail va proteja mai bine datele user-ilor și va bloca posibilitatea ca cei care fac marketing să afle dacă o persoană a deschis un anumit e-mail.

În iOS 15, utilizatorul va putea alege un status (numit Focus de Apple) în funcţie de activitate şi ora zilei - muncă, personal, somn - iar prezentarea notificărilor emise de aplicaţii va fi modificată în funcţie de acest status.

Notificările vor avea un nou design în iOS 15 şi vor fi afişate diferit. Acestea vor include pozele de profil ale utilizatorilor care trimit mesaje prin aplicaţiile de chat şi poze ale aplicaţiilor care emit notificări pentru o mai uşoară identificare.

iOS 15 va include ceea ce Apple numeşte iCloud Private Relay - o opțiune care îşi propune să ascundă traficul realizat de utilizatori față de furnizorii de internet şi companiile de publicitate.

În unele state din SUA userii vor putea să-și scaneze cărțile de identitate cu iPhone-ul și aceste cărți vor fi criptate în portofelul digital Apple alături de cărți de credit și de transport. Practic, userii vor folosi acte de identitate digitalizate în locurile unde acest lucru va fi permis.

Compania va face un pas spre posibilitatea ca oamenii să renunțe la chei fizice și să deschidă ușile cu iPhone-ul. Din toamnă, Hyatt Hotels plănuiește să folosească tehnologia în peste 1.000 de locuri.

Un anunț foarte important ține de extinderea popularei aplicații de chat FaceTime care de mai bine de 10 ani a putut fi folosită doar pe dispozitive Apple. Ei bine, aplicația va fi curând deschisă pentru browsere web precum Google Chrome și Microsoft Edge, ceea ce înseamnă că și cei care folosesc Android sau Windows vor putea discuta pe FaceTime. Nu va exista aplicație FaceTime pe magazinul Google Play, iar convorbirea trebuie inițiată de pe un dispozitiv Apple, astfel că cei care vor să vorbească de pe alte browsere trebuie să primească un link web.

”Confidențialitatea este mai importantă ca niciodată, deoarece când folosești internetul și aplicații ale unor terțe părți poți fi monitorizat de un ecosistem complex de brokeri de date și companii de publicitate, adesea fără să le fi dat permisiunea. Nu considerăm că este corect așa, ci credem în protejarea intimității și în dreptul la transparență și control asupra informației”, spune Craig Federighi, vicepreședinte Apple pentru software engineering.