​Milioane de oameni au avut dificultăți în a accesa site-uri ale unor publicații importante, dar și site-uri guvernamentale, în mai multe țări ale lumii, inclusiv în România. Din jurul orei 13.00 se afișa un mesaj de tipul "Error 503 Service Unavailable" sau "Connection Failure".”. Problema a fost raportată de publicații precum CNN, BBC și AFP. Problema pare să provină de la furnizorul de servicii de cloud Fastly și s-a rezolvat în jurul orei 14.00.

Centru de dateFoto: Suprijono Suharjoto, Dreamstime.com

Au fost probleme în accesarea unor site-uri precum New York Times, CNN, Bloomberg, Reddit sau Amazon. Probleme au fost și la PayPal, dar și la site-ul Casei Albe sau al Guvernului Britanic. Printre site-urile care nu au funcționat se numără Pinterest, Spotify, Twitch și Etsy.

DownDetector arată că Reddit a avut cele mai multe probleme semnalate la 12.52, dar aproape toate s-au rezolvat după ora 14.00. Câțiva useri au raportat și probleme cu Facebook, dar în număr extrem de mic. Printre publicațiile ce nu au mai putut fi accesate se numără Le Monde, Corriere delle Serra și El Mundo, iar printre instituții au fost probleme inclusiv la serviciile de asigurări sociale din Suedia.

DownDetector avertizează că: rapoartele arată că este posibil să existe o întrerupere generalizată la Fastly, ceea ce ar putea să îți afecteze serviciul.

Problemele au început să se rezolve după ora 13.30 și de vină pare să fie Fastly, un mare furnizor de servicii de cloud computing.

Fastly a scris la 13.44 că are probleme tehnice pe care promite că le rezolva. Fastly furnizează servicii de tipul ”Content Delivery Network” , prestații ce au ca scop accelerarea modului în care internauții deschid diversele pagini. O rețea de distribuție de conținut constă într-un ansambu de servere care colaborează pentru a pune la dispoziția utilizatorilor conținut și date.

Fastly a avut în 2020 o cifră de afaceri de 291 milioane dolari și are printre clienți companii precum Deliveroo, Pinterest și Shazam.

Centralizarea tot mai puternică a infrastructurii de internet în mâna câtorva companii mari înseamnă că dacă un singur punct cedează sunt afectate site-uri pe scară largă. Spre exemplu, în 2017 o problemă a diviziei AWS a Amazon a făcut ca site-uri mari să nu mai poată fi accesate timp de câteva ore. O problemă ce a apărut în 2020 la Cloudflare a făcut ca timp de jumătate de oră internetul să nu mai poată fi utilizat în multe orașe mari din Europa și SUA.