Hackerii au atacat compania americană de IT Kaseya pentru a cere răscumpărare afectând peste 1.000 de companii prin intermediul software-ului său, având drept consecință imediată închiderea a 800 de magazine din Suedia, potrivit AFP.

Atac ciberneticFoto: Mulikov, Dreamstime.com

Cu sediul în Miami, Kaseya oferă servicii IT pentru întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv instrumentul VSA pentru a gestiona rețeaua lor de servere, computere și imprimante dintr-o singură sursă. Companai susține că are mai mult de 40.000 de clienți.

Atacul a paralizat Coop Sweden, unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din țară, care a trebuit să-și suspende activitatea sâmbătă.

Este dificil pentru moment să estimăm amploarea acestui atac ransomware.

Numit și „ransomware”, acest tip de program de computer exploatează găurile de securitate ale unei companii sau ale unei persoane pentru a-i paraliza sistemele informatice și pentru a cere apoi o răscumpărare pentru a le debloca.

Kaseya, care sâmbătă a descris atacul cibernetic drept „sofisticat”, asigură că a fost limitat „la un număr foarte mic de clienți”.

Compania a estimat că „mai puțin de 40 de clienți din întreaga lume” au fost afectați.

Dar aceștia din urmă furnizează ei înșiși servicii altor companii.

Potrivit companiei de securitate informatică Huntress Labs, „peste 1.000 de companii” au fost afectate de acest ransomware.

Agenția SUA pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii (CISA) „monitorizează îndeaproape situația”, a declarat Eric Goldstein, șeful securității cibernetice din cadrul organizației.

"Lucrăm cu Kaseya și ne coordonăm cu FBI pentru a desfășura acțiuni de sensibilizare în rândul victimelor care ar putea fi afectate", a adăugat el într-un mesaj trimis AFP.

Atacurile de tip ransomware au devenit frecvente, iar Statele Unite au fost afectate în mod special în ultimele luni de atacuri care au afectat companii mari, precum gigantul din industria cărnii JBS și operatorul de conducte de oleoduct Colonial Pipeline, precum și comunitățile și companiile locale.