Povestea super-mașinăriei de 150 milioane dolari pe care chinezii nu o pot obține

de Vlad Barza     HotNews.ro
Luni, 5 iulie 2021, 14:28 Economie | IT


Logo ASML
Foto: J P, Dreamstime.com
O companie din Olanda numită ASML a ajuns să valoreze aproape 300 miliarde dolari fiindcă produce printre cele mai complexe utilaje industriale create vreodată de om: mașinării gigantice care fabrică cele mai noi microprocesoare. Cum criza semiconductorilor persistă și a afectat mai multe industrii, rolul acestei companii olandeze este crucial, mai ales că americanii au semnat acorduri guvernamentale pentru ca cele mai avansate mașinării să nu poată fi cumpărate de chinezi, scrie New York Times.

ASML Holding, o companiei de care foarte puțină lume a auzit, produce ”tiparnițele” cu care companii precum TSMC, Samsung sau Intel produc microprocesoarele. ”Construim uneltele pe care tâmplarii le folosesc pentru a-ți construi casa”, spunea pentru BBC, Jos Benschop de la ASML. Aici, ”tâmplarii sunt companii precum TSMC”. El a explicat că în 1984, când a luat ființă ASML, existau zece companii mari pe domeniul litografiei, iar acum mai este doar una, fiindcă tot mai puține companii au putut ține pasul cu vremurile: tehnologia a devenit tot mai complexă, era nevoie de tot mai multe investiții și foarte multe companii s-au retras.ASML are sediul în Olanda și a fost fondată în 1984 de gigantul Philips și de Advanced Semiconductor Materials International (ASMI). Compania a folosit în primii ani de existență tehnologii dezvoltate de companii partenere, însă în ultimul deceniu a crescut enorm, a investit în cercetare și a dezvoltat printre cele mai complexe utilaje create vreodată de om.

Nu este o exagerare fiindcă ASML produce echipamentele cu care giganți precum TSMC sau Samsung produc microprocesoare în enormele fabrici unde investițiile trec de 5 miliarde dolari. Cel mai complex utilaj livrat de ASML costă peste 150 milioane dolari și pentru a fi livrat la uzina unde va fi pus la treabă este nevoie de 40 de containere, 20 de TIR-uri și trei avioane Boeing 747.

Ei bine, acest super-utilaj folosit la printarea celor mai avansate procesoare nu poate ajunge în China, chiar dacă acolo interesul este mare. În 2019 administrația Trump a făcut cu succes lobby la guvernul olandez pentru a se asigura că ASML nu va livra în China acest utilaj, iar administrația Biden nu dă semne că și-ar schimba poziția. Chinezii nu au un utilaj atât de performant și nu se știe cât ar dura să creeze ceva similar.

După mulți ani de cercetare, ASML a început în 2017 producția de serie a acestor super-utilaje care au fost construite cu ajutorul experților din Germania, Belgia, SUA, Japonia și nu numai.

ASML a livrat aproximativ 100 de astfel de utilaje în ultimii patru ani, către companii precum TSMC și Samsung care produc procesoarele pentru cele mai mari companii. De exemplu, TSMC se folosește de mașinăriile de la ASML pentru a produce cip-urile din cele mai noi iPhone-uri, în timp ce pentru Intel și IBM cele mai noi utilaje de la ASML au un rol esențial în procesul de fabricație.

ASML a ajuns să fie, de departe, cel mai important furnizor de utilaje pentru producătorii de microprocesoare și totul este legat de o tehnologie numită litografie prin care companiile producătoare proiectează patern-uri de circuite pe plăcile de siliciu. Cu cât mai mulți tranzistori și componente pot fi adăugate pe cip individual, cu atât mai multe date poate stoca.

Din 1997 compania a început tranziția către folosirea luminii ultraviolete (extreme ultraviolet, or EUV) pentru că acestă lumină are unde de lungime ultra-mică ce pot crea circuite și mai subțiri decât era posibil prin tehnicile convenționale de litografie. Compania a decis să investească în mașini ce se vor folosi de acestă tehnologie și a investit în ea peste 8 miliarde de dolari.

În aceste noi tehnologii au investit cele mai mari companii producătoare de cip-uri: Intel, Samsung și Taiwan Semiconductor Manufacturing Company care știau că vor avea de câștigat dacă ASML va crea utilaje pentru cele mai performante cip-uri, fiindcă aceste utilaje urmau să le producă.

ASML a dezvoltat tehnologia în mai multe etape cu parteneri americani, europeni și japonezi, iar acum aceste super-mașinării industriale au oglinzi făcute în Germania, hardware din San Diego și substanțe chimice, dar și componente electronice din Japonia.

Costurile de dezvoltare a utilajelor au fost mari fiindcă tehnologia este extrem de complicată: ASML a lucrat cu germanii de la Zeiss pentru oglinzile necesare, dar a fost greu să se găsească și tehnologia laser potrivită. Cum spunea un director de la IBM: mașinăria dezvoltată de ASML este cea mai complicată creată vreodată de om.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25510 vizualizari

 • +1 (17 voturi)    
  TSMC e in Taiwan (Luni, 5 iulie 2021, 15:00)

  orlogor69 [utilizator]

  TSMC e in Taiwan. Buna dimineata.
 • +15 (19 voturi)    
  S-au dat dracu' chinezii :) (Luni, 5 iulie 2021, 15:06)

  salvatore [utilizator]

  Acum trebuie sa fure si dracia asta uriasa, ntz ntz ntz, cine s-ar fi asteptat?
  • +4 (4 voturi)    
   Nu chiar (Marţi, 6 iulie 2021, 14:01)

   Nae_Balamuc [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

   Trebuie doar sa "elibereze" Taiwanul din ghearele "porcilor capitalisti".
 • +7 (11 voturi)    
  deci, greu de "reprodus" (Luni, 5 iulie 2021, 15:26)

  richter [utilizator]

  si oricum, chiar daca ar reusi cineva sa o "reproduca"- ar fi cativa care ar dori- ar fi deja istorie la darea ei in explotare
 • +7 (19 voturi)    
  Esenta - desconsiderarea proprietatii (Luni, 5 iulie 2021, 15:32)

  clencix [utilizator]

  Proștii nici nu știu că alții știu. Comuniștii, care nu sunt proști, sunt numai limitați în idei fixe, în frica de a risca și în lenea de a schimba, lor li se pare creativitatea pe gratis, ca pe o excrocherie, ca pe o șarlatanie, o speculă a celor simpli și mulți de către cei puțini, dar creativi. De aici impresia dreptului de a fura proprietatea intelectuală.
  • +2 (2 voturi)    
   erata: escrocherie (Luni, 5 iulie 2021, 16:50)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   x -> s
   • +2 (2 voturi)    
    Transcriere fonetica (Marţi, 6 iulie 2021, 9:10)

    hepcallvasile1278490666411 [utilizator] i-a raspuns lui clencix

    in limba romana se foloseste transcrierea fonetica , de aici apar asemenea greseli .
    Felicitari pentru observatie !
 • -22 (30 voturi)    
  calcule (Luni, 5 iulie 2021, 15:58)

  Calin123 [utilizator]

  Sa facem rapid o mica diagrama. AMD companie din SUA, foloseste TSMC (din Taiwan - China) pentru a dezvolta procesoarele lor iar TSMC foloseste masinaria ASML produsa in Olanda de catre mai multe tari.
  Daca Olanda nu mai vinde la TSMC masinaria putem sa spunem adio la unele companii din SUA si o data cu falimentul lor vom ajunge sa nu mai avem concurenta ceea ce va conduce la preturi mai mari pentru consumatorii de rand ceea ce va duce la scaderea bunastarii.
  SUA prin Trump nu au stiut cum sa duca razboiul comercial cu China si au luat-o pe calea "ciobaneasca" cu restrictii, in loc sa o ia pe calea "corecta" si sa devina mai competitivi decat China.
  • +3 (7 voturi)    
   Taiwan… (Marţi, 6 iulie 2021, 9:00)

   mamaika [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   …nu este China!
   • -2 (4 voturi)    
    partial adevarat (Marţi, 6 iulie 2021, 11:35)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui mamaika

    Tehnic vorbind este partial adevarat. Mai citeste putin stirile despre Taiwan si China si ai sa vezi cum sta treaba in realitate.
    • +2 (4 voturi)    
     @calin123 (Marţi, 6 iulie 2021, 11:57)

     mamaika [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

     Locuiesc de multa vreme in Hong Kong, uar in Taiwan mergeam lunar, pana in Martie anul trecut. Crede-ma, Taiwan nu este China, orice or zice comunistii…
   • 0 (2 voturi)    
    De fapt (Miercuri, 7 iulie 2021, 10:29)

    JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui mamaika

    Taiwan-ul este adevărata Chină, iar mainland mandarinia este Communist Party Empire.
  • +1 (5 voturi)    
   Economia , arma in lupta ideologica 1 (Marţi, 6 iulie 2021, 9:37)

   hepcallvasile1278490666411 [utilizator] i-a raspuns lui Calin123

   Daca China nu intra in posesia celor mai avansate ""mijloace de productie" ,competivitatea produselor ei are de suferit .Din pacate China se foloseste de " puterea ei economica " pentru a-si impune propriul sistem social ( economie centralizata , partid unic , cetatean aservit complect statului (- intereselor de grup ale unei nomenclaturi de regula corupte ).
   Administratie S.U.A a procedat corect , in interesul apararii democratiei si a drepturilor cetateanului ( dreptul la viata , dreptul la proprietate privata , dreptul la opinie , etc ) , drepturi care in China comunista sunt calcate in picioare cu " manie proletara "in numele "luptei de clasa ".
   • -1 (3 voturi)    
    serios? (Marţi, 6 iulie 2021, 15:26)

    f512 [utilizator] i-a raspuns lui hepcallvasile1278490666411

    toti si-au impus "modelele" ori de cate ori au avut ocazia. si s-au folosit de diverse planuri economice cu diferite "atasamente". vezi nenumaratele "reforme" de la noi "cerute" de fmi (cu ai sai "consilieri"), ori diversele cerinte ale u.e. catre statele membre, mai ales celor din est (ajutoare de stat, privatizari ale unor entitati strategice / ceea ce unii dintre ei nu au facut!, blocarea intrarii in schengen - in cazul nostru - din tot soiul de motive).

    nimic nou!
 • -22 (34 voturi)    
  Multumim Trump! (Luni, 5 iulie 2021, 16:03)

  holinessdani [utilizator]

  Acum am aflat cine e de vina pentru criza cipurilor, Trumpila si ideile lui imbecile de a porni un razboi economic cu chinezii.
  Din care SUA nu vor iesi invingatoare ci cu pierderi enorme. Exemplul cel mai bun e Huawei care nu numai ca n-a murit dar chiar s-a consolidat si si-a crescut afacerile.
  Oricum nu e decat o chestiune de timp pana cand chinezii vor dezvolta si vor produce propriile "masini" pentru fabricarea semiconductorilor.
 • +11 (13 voturi)    
  In context (Luni, 5 iulie 2021, 16:14)

  gamma [utilizator]

  Chinezii au tehnologie pt 28 nm care ar fi cam nivelul lui Intel din 2010 . Planuri realiste sunt pentru 20nm si probabil se poate atinge 14 ,bolovanul la care s-a oprit Intel in 2015 ,in vre-o alti 10 ani . Dincolo nici nu cred ca merita la urma urmei competitorii ASML au renuntat de mult la valori mult mai mari . Cumva funny cum concurenta este asigurata doar de chinezi pentru ca oops in vest/rest sistemul deja a evoluat catre monopol .
  • +2 (8 voturi)    
   planul chinezilor (Marţi, 6 iulie 2021, 7:14)

   autan [utilizator] i-a raspuns lui gamma

   Este ca pana in 2035 sa fie independenti tehnologic. Asa ca e irelevant ce au acum. Intotdeauna planurile chinezilor sunt pe termen lung.
  • +2 (4 voturi)    
   sigur, chinezii sunt straini de monopoluri! (Marţi, 6 iulie 2021, 7:32)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui gamma

   .
 • +5 (7 voturi)    
  Dar o pot fabrica (Luni, 5 iulie 2021, 16:17)

  CezarN [utilizator]

  Cand, cum si cat le va lua? Comparati problemele si estimati isnguri:
  https://news.sky.com/story/finally-after-years-of-trying-china-celebrates-ballpoint-pen-breakthrough-10726914
 • 0 (10 voturi)    
  Semiconductori (Luni, 5 iulie 2021, 17:06)

  emilclick [utilizator]

  Doua universitati din China au colective de cercetare de cativa ani buni pe aceata tema. Cred ca in unul, doi ani vom vedea rezolvata aceasta problema de catre China.

  Mai mult chiar sunt in studiu o noua generatie de procesoare bazate pe grafen.

  Oricum procesoarele bazate pe siliciu ajung la limita teoretica de dezvoltare. TSMC are in constructie o noua fabrica de procesoare pe 3 nm. SUA va construi cu ajutorul TSMC o fabrica de procesoare pe 5 nm. Procesoarele pe siliciu sunt in ultima decada de dezvoltare. Nu vor dispare dar nu vor mai progresa din punct de vedere al densitatii de tranzistori. Vor coexista impreuna noile procesoare pe grafen si computerele quantice.. Vor fi utile in domenii in care nu sunt necesare tehnologii de varf.
  • +1 (5 voturi)    
   Nu cred ca ai studiat destul (Marţi, 6 iulie 2021, 8:06)

   gc007 [utilizator] i-a raspuns lui emilclick

   Impedimentul major in procesul de crestere a densitatii a fost tocmai dezvoltarea masinariei aceasteia care foloseste EUV ( intre 100nm si 10nm) si nu DUV (248nm - 193nm) ca pana acum.
   Din punct de vedere tehnic ca sa ajungem la tranzistori de "7nm" (care oricum nu are legatura cu vreo dimensiune fizica a tranzistorilor) cu lumina DUV de 193nm s-au folosit multe metode cum ar fi dual si quad-patterning.
   Nu exista niciun motiv pentru care nu se pot folosi acum acelasi metode de dual si quad-patterning pentru a folosi EUV de 10nm sa "desenam" tranzistori cu dimensiuni fizice (nu de marketing) de 2nm.
   Si deja se studiaza lithografia cu raze X care au lungime de unda sub 1nm.
   Ne putem astepta in urmatoarele 2 decenii la o crestere a densitatii tranzistorilor de cel putin 1000 de ori. Singurul impediment este costul.
   • +3 (3 voturi)    
    lol (Marţi, 6 iulie 2021, 11:42)

    Calin123 [utilizator] i-a raspuns lui gc007

    Foate ca ti-ar prinde bine si putine cunostiinte de fizica. Problema majora este de tunneling (sar electronii dincolo de peretii subtiri care ii separa).
    Daca nu ma insel, un atom de siliciu are o dimensiune de 0.21 nm asa ca mai jos de 1 atom nu poti sa mergi cu tehnologia actuala... Daca mai discutam si despre puritatea materialelor ....
 • +7 (7 voturi)    
  Eh... (Luni, 5 iulie 2021, 17:20)

  romanul_cu_spirit_civic [utilizator]

  Am avut ocazia sa dezvolt software pentru aceste masini. Sunt o minunatie a ingineriei, fara exagerare.
 • +3 (11 voturi)    
  monopol (Luni, 5 iulie 2021, 19:20)

  f512 [utilizator]

  in mod realist, cu exceptia asml, nimeni din europa n-a fost in stare sa puna cap la cap un sistem de litografie cu xuv. doar bucati.
  desi ideea e licentiata din sua, nu e implementata (cu toate ca ibm sustin ca ar aface progrese)

  intamplator, chinezii pompeaza resurse multe in asa ceva, si nu intr-o singura entitate. au forta de munca si resurse multe. ei au sanse sa isi poata face singuri ceva cap-coada. asta ar fi amuzant - sa vezi competitie interna in china "comunista" si sa aiba control asupra intregului lant.


  iar tehnologiile pentru microprocesoare sunt intr-o evolutie continua, nu e garantat ca acei "7 nm" de azi mai au aceeasi aplicabilitate sau orientare in 5 ani. in plus, nu doar "numarul de nanometri" influenteaza performantele.

  ceea ce e extrem de amuzant - sa vad romani cum critica si comenteaza (negativ) orice tine de china. trantesti cuvantul "comunist" repede si gata!
  toate astea scriind de pe un calculator facut in mare parte in china, sau telefon, printr-un echipament de retea produs in china, foarte probabil chiar firma (nu doar producator) chinezeasca.

  noi, in romania, avem mare deficit de forta de munca intr-adevar calificata (inclusiv electronisti adevarati - adica hardware, toti se cred it-isti/softisti, dar abia scriu trei linii de cod fara erori de compilare), dar facem misto de altii.
  sa zic de restul produselor banale???

  daca noi azi am avea spionaj industrial am ajunge in situatii descrise de vladimir putin de cand era activ in germania: veneam cu documente si schite furate si eram luat peste picior. academicienii nostri erau peste ghiaurii capitalisti, doar ca noi nu aveam calculatoare nici in silozurile nucleare, in timp ce ailalti aveau deja pc-uri. (adica nu le-am putea pune in practica, n-am avea cu cine..).
 • +2 (2 voturi)    
  Interesul (Marţi, 6 iulie 2021, 14:08)

  gigilu [utilizator]

  este mare pentru ca dupa ce ar ajunge acolo o fac chinezii bucati si copiaza tot ce e de copiat din ea. Ironia sortii e ca la baza incetatenirii acestui obicei stau companiile americane ca Apple sau Intel care in goana lor dupa profit au investit masiv in china in anii 80-90, profitand de mana de lucru ieftina locala. Iar chinezul n-a stat cu maninile-n san.Conditia ca firmele straine sa baneficieze de piata chinezeasca a fost ca acestea sa faca transfer de tehnologie si cunostinte cu localnicii. In 2001 china a intrat in WTO si a facut trecerea de la o economie bazata pe productie la una bazata pe inovatie.Toate companiile care se bazeaza pe inovatie sunt binevenite in china. De ce? Ca produsele lor hi-tech sa fie desfacute, analizate si copiate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by