Autoritățile din China vor să închidă ”portițele” legale care au permis companiilor sale din tehnologie să se listeze la bursele din SUA. China a fost dură cu companiile sale de tehnologie în ultimele luni și un scandal monstru a izbucnit recent după ce compania Didi a intrat pe bursa de la New York. Pe viitor, marile companii chineze din tehnologie vor fi nevoite să ceară aprobare pentru a se lista la New York sau în Hong Kong.

Bursa de la New YorkFoto: Ironjohn, Dreamstime.com

Bloomberg scrie că autoritatea China Securities Regulatory Commission vrea să modifice reguli care sunt în vigoare din 1994 și care permit giganților chinezi tech să se listeze la bursele din SUA. Companiile au dreptul să creeze structuri offshore în afara Chinei, de obicei în locuri precum insulele Virgine sau Cayman și pot transfera acolo profiturile, iar investitorii pot deține acțiuni.

Dacă, pe viitor, companiile vor fi nevoite să ceară voie Beijingul pentru a se folosi de această structură numită ”Variable Interest Entity”, probabil că nu vor primi acordul.

Grupuri chineze precum Alibaba sau Tencent știu cât de mult pot câștiga la bursele americane, mai ales că listările au stârnit interes uriaș în rândul investitorilor și, în total, companiile chineze au strâns în ultimul deceniu 76 miliarde dolari din IPO-urile la bursele americane.

Lucrurile se schimbă însă: climatul este tot mai tensionat între China și SUA, dar și între statul chinez și marile companii chineze de tehnologie.

Dorința Chinei de a pune noi restricții în calea listărilor arată cât de divergente sunt la Beijing, respectiv Washington, viziunile despre viitorul tehnologiei, protecția datelor și despre securitate. Nivelul de neîncredere dintre cele două state a crescut enorm, iar companiile chineze, dar și cele americane, sunt prinse la mijloc.