Tehnologiile tot mai prietenoase cu mediul inconjurator si orientarea catre nevoile companiilor vor fi principalele directii ale targului de telecom si IT CeBIT, care se desfasoara intre 4 si 9 martie in orasul Hanovra din nordul Germaniei, cu participarea a peste 5.800 de companii din 77 de tari, noteaza agentiile internationale.

O industrie mai "verde"

Cei 5.845 de expozanti au pe agenda noutati care tin cont de schimbarile climatice si expun servere care consuma putina electricitate sau prezinta proeictele unor centre de date cu emisii zero de dioxid de carbon, noteaza AP. Companii precum Fujitsu - Siemens promit ca toata gama de produse va fi realizata prin tehnologii eficiente din punct de vedere enrgetic, dar nici altii, precum IBM nu se lasa mai prejos.

Reprezentantii Microsoft considera ca daca CeBIT pune accentul pe tehnologiile "verzi" va da industriei un impuls sa faca imbunatatiri in acest domeniu. De aceeasi parere sunt si cei de la IBM care spun ca ideile de la CeBIT sunt duse de fiecare participant in tara sa si puse in practica.

La CeBIT se va pune accent si pe modul in care se pot reduce in mod substantial emisiile de gaze cauzate de folosirea computerelor. Un reprezentant al Cisco Systems considera ca industria IT e responsabila pentru 2% din emisiile mondiale de dioxid de carbon.

Greenpeace va avea in cadrul targului un eveniment la care va analiza produse despre care creatorii lor spun ca sunt ecologice, dar probabil ca va arata cu degetul si spre cei care nu si-au facut temele la categoria protectia mediului.

Mai multa munca, mai putina distractie

Pe de alta parte, Reuters noteaza ca anul acesta organizatorii pun in scena un nou concept de CeBIT, unul cu accent pe eficienta, cu mai putin spectacol mediatic, insa cu mai multe posibilitati pentru cei veniti sa faca afaceri sau sa se documenteze.

Editia din acest an va fi mai scurta cu o zi, va avea o structura mult mai clara si va oferi mai mult continut, spun organizatorii care adauga ca acest concept a multumit companiile inscrise pe lista.

Agentia noteaza insa ca CeBIT a pierdut in ultimii ani teren in fata targului de la Berlin, orientat mai mult spre spectacol si gadget-uri, dar si fata de Consumer Electronic Show din SUA, care se desfasoara cu doua luni inainte de CeBIT, iar o parte dintre companii prefera sa vina acolo cu premierele mondiale.

Organizatorii nu au spus cati vizitatori asteapta anul acesta, insa la editia precedenta circa jumatate de milion de oameni au trecut pragul expozitiei. Printre cei care vor vorbi la deschidere se numara Steve Ballmer, CEO al Microsoft, insa Reuters noteaza ca tot mai multe companii vor fi reprezentate de directorii pe Europa sau pe Germania, si nu de cea mai importanta persoana din firma, semn ca industria se indreapta spre vremuri nefaste.

"Ar putea fi un semn ca bugetele de marketing sunt mai mici, un semn ca firma are dificultati sau participarea la CeBIT nu e considerata ca fiind viabila din punt de vedere financiar", considera Andreas Bitterer, un veteran al CeBIT, care participa de peste doua decenii la manifestarea din Hanovra. El a adaugat ca multi CEO nu vin fiindca structurile pe care le conduc nu lanseaza produse care "sa rupa" gura targului.

O alta problema care va fi discutata tine de efectele crizei creditelor din SUA asupra marilor companii din industria de IT. Criza a facut ravagii in sectoarele de servicii si finante banci, insa marile companii din IT spun ca nu se simt afectate si ca produsele construite eficient ii ajuta sa economiseasca. Daca e adevarat sau nu, se va vedea saptamana aceasta.

Targul german este diferit de Consumer Electronic Show care e dominat de aparate ectronice pentru gospodarii. In Europa, IT-ul e pe primul loc, asa ca in centrul atentiei nu stau ecranele plate de dimeniuni fara egal, ci routere wireless, solutii de stocare de ordinul terabytes-ilor, placi de baza sau carduri video de ultima ora, noteaza www.techradar.com, intr-o analiza a targului german. Conform site-ului CeBIT, Romania are in jur de 30 de expozanti in timp ce China are cei mai multi participanti.

Tot mai mult se intreaba daca CeBIT mai este relevant pentru industria mondiala IT. Unii considera ca Hanovra e un oras mult prea mic pentru un eveniment atat de important, iar desfasurarea in luna martie face sa fie mult prea aproape de CES. In orice caz, CeBIT e un loc unde marea majoritate a companiilor isi doresc sa apara si unde nu spectacolul de lumini si culori primeaza, ci tehnologia in sine si business-ul.