In anii urmatori softurile vor fi capabile sa ne invete obiceiurile, nu vom mai avea nevoie de ecranul calculatorului, ci vom putea folosi ca display diferite suprafete care ne vin la indemana, iar e-mailul sau informatiile despre locul unde ne aflam ne vor fi la indemana oriunde si oricand. Asa arata a cincea revolutie a domeniului IT in viziunea lui Steve Ballmer, CEO al Microsoft, citat de infoworld.com la targul de IT si telecom CeBIT Hanovra.

Ballmer a spus ca IT-ul va intra in cea de-a cincea revolutie din istoria sa si isi aminteste ca in cei 28 de ani de cand este la Microsoft a fost martorul a patru revolutii ce s-au succedat la sapte ani. Prima a venit odata cu aparitia computerelor cu preturi accesibile, a doua a constat in simplificarea interfetelor grafice, a treia a insemnat explozia internetului, iar pe a patra, care a inceput in 2002, a numit-o revolutia "Web 2.0".

Noua revolutionare a domeniului IT are la baza aparitia de procesoare tot mai puternice si dispozitive care stocheaza tot mai multe date pe o suprafata minuscula. Raspandirea fara precedent a internetului wireless broadband are o importanta mare, dar un rol substantial vor avea si dezvoltarea interfetelor naturale si a tehnologiilor de display.

"Computerul este inca nenatural (...) Dezvoltam tehnologii care identifica vorbele, scrisul. Vom interactiona cu computerele la fel cum o facem si cu oamenii. Vom folosi tastatura si mouse-ul cand e mai eficient, insa cu o simpla miscare de mana ii vom putea spune computerului ce vrem de la el", a spus Ballmer.

El a mai spus ca va veni o vreme cand hartia va ajunge sa fie demodata "Poate nu in revolutia aceasta, insa in cea care-i va urma".

In curand, a mai spus seful Microsoft, nu vom mai fi obligati sa stam lipiti de ecrane ci vom putea folosi drept display diferite suprafete care ne sunt la indemana.

Trei inovatii vor marca aceasta revolutie: fiecare vom avea o identitate digitala, softurile ne vor invata obiceiurile, iar informatiile personale, precum e-mailul, harta sau diverse fotografii, ne vor fi la indemana oriunde si oricand.

"Maine, nu vei avea nevoie decat de un nume si softul va sti automat cum sa te gaseasca, unde si in ce mod", a mai spus Ballmer.

El a conchis ca in aceasta noua revolutie mijloacele de comunicare vor deveni atat de avansate incat vom avea senzatia ca stam de vorba fata in fata cu oamenii cu care vorbim la distanta.