​Anul trecut se anunța una dintre cele mai mari tranzacții din istoria industriei de procesoare: Nvidia a ajuns la o înțelegere pentru a cumpăra designerul britanic de procesoare ARM, pentru 54 miliarde dolari. Era clar încă de atunci că autoritățile din domeniul concurenței nu vor aproba ușor o astfel de mega-tranzacție, iar acum Comisia Europeană are obiecții deloc de neglijat, scrie Financial Times.

NvidiaFoto: Andreistanescu | Dreamstime.com

Oficialii europeni spun că lista de concesii promise de Nvidia nu este suficientă pentru a garanta faptul că tranzacția nu va afecta concurența din piață în mod grav. Îngrijorările au crescut după ce autoritatea britanică Competition and Markets Authority (CMA) a avertizat că o astfel de tranzacție riscă să afecteze grav companiile rivale și să ”sufoce inovația”.

Este prea devreme pentru a spune dacă tranzacția va fi blocată definitiv și sunt șanse ca cele două părți să ajungă la o înțelegere, dacă Nvidia va face concesii suplimentare.

Marea teamă este că Nvidia ar putea să nu mai permită companiilor rivale acces la design-urile ARM, odată ce tranzacția va fi parafată.

Nvidia promitea în septembrie 2020 că va continua cu modelul Arm de licențiere deschisă și neutralitate față de clienți și că va extinde portofoliul companiei britanice cu tehnologii Nvidia. Până acum, arhitectura ARM era folosită, sub licență, de alți producători de semiconductori, printre care Nvidia, Intel, AMD, Qualcomm.