Apple a lansat cea de-a 15-a versiune a sistemului său de operare pentru smartphone-uri, aşa cum a promis în urmă cu o săptămână, când a prezentat iPhone 13, transmite News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

iOS 15 este disponibil pentru descărcare şi instalare, începând de luni seara, ora locală 20.00, aducând cu el un număr relativ mic de noutăţi şi îmbunătăţiri.

În fruntea listei stau noile Focus Modes, un fel de profiluri pe baza cărora comportamentul telefonului poate fi schimbat în funcţie de activitatea desfăşurată.

Spre exemplu, în timpul serviciului, poate fi activat un mod care să elimine notificările ce pot distrage atenţia şi chiar să afişeze pe ecranul principal doar aplicaţiile necesare pentru job.

Multe dintre aplicaţiile Apple au primit update-uri mai mult sau mai puţin importante. Apple Maps oferă un nou mod de vizualizare 3D, dar numai pentru un număr mic de oraşe, iar aplicaţia Notes a dobândit abilităţi noi de organizare a însemnărilor, precum tag-urile.

Se remarcă în mod deosebit schimbarea de interfaţă a browser-ului Safari, care şi-a mutat tab-urile şi bara de adrese în partea de jos a ecranului, pentru a putea fi mai uşor accesate cu un singur deget. Cei care nu sunt mulţumiţi de această schimbare, pot reveni la vechea interfaţă de la Settings.

Pentru tabletele Apple este acum disponibil şi iPadOS 15. Această versiune oferă câteva mici îmbunătăţiri pentru multi-tasking şi aduce noutăţile primite anul trecut de iOS, precum App Library şi widget-urile ce pot fi plasate oriunde pe ecran.

iOS 15 poate fi instalat pe toate smartphone-urile Apple începând cu iPhone 6S, în vreme ce iPadOS poate fi instalat pe iPad Air 2 şi iPad mini 4 sau mai noi, plus toate versiunile de iPad Pro.