​Apple lucrează cu specialiști din SUA pentru a vedea dacă în viitor, datorită unor senzori și unor cantități mari de date colectate de la useri, telefoanele iPhone ar putea detecta dacă utilizatorii dau semne de depresie sau de declin cognitiv. Cercetările sunt încă la început, dar planul este să fie observate multe aspecte, precum expresia facială, modul cum user-ul tastează, cum se mișcă și cum doarme, scrie Wall Street Journal.

Logo AppleFoto: Andreistanescu | Dreamstime.com

O parte dintre date vor proveni de la senzori ce monitorizează mobilitatea și somnul, iar de aici vor putea fi preluate semnale digitale asociate cu afecțiunile țintă, astfel încât să poată fi creați algoritmi care să detecteze apoi cu precizie în mod serios când astfel de semne apar într-adevăr la useri.

Cercetătorii UCLA vor colecta date de pe camera iPhone-urilor, de la microfon, de la tastatură și date de pe ceasul Watch legate de modul în care s-a mișcat user-ul. Vor fi analizate și date detaliate despre calitatea somnului, despre cum vorbesc oamenii și ritmul diverselor plimbări și deplasări și variația pulsului și a ritmului respirator.

În teste ar putea fi analizat modul cum oamenii scriu pe telefon, când fac greșeli mai dese de scriere și chiar ce scriu, evident cu acordul lor.

Apple s-a concentrat pe ceasul inteligent Watch când a fost vorba de a lansa aplicații legate de monitorizarea sănătății, dar acum se va concentra și pe ce lucruri poate pune pe iPhone, produsul din care generează 53% din cifra de afaceri.

Aceste proiecte de cercetare sunt la început, dar cei de la Apple își pun mari speranțe în ele. Din cauza pandemiei a crescut numărul celor care au intrat în depresie și a celor care au boli psihice foarte grave și milioane de oameni nu au acces la doctori de specialitate sau/și nu vor să se ducă la un control.

Apple speră că aceste aplicații, dacă se vor dovedi viabile de a fi puse pe iPhone, vor ajuta userii să constate dacă au apărut, spre exemplu, semne de stres, anxietate sau depresie.