​La două săptămâni de la investigația Wall Street Journal despre modul în care aplicația Instagram este ”toxică” pentru adolescente, Facebook a publicat o postare în care contrazice concluziile articolului. Facebook spune că datele au fost greșit interpretate și că acuratețea lipsește. Ancheta jurnalistică a determinat Senatul american să cheme la audieri oficiali ai companiei, fiindcă este vorba despre o chestiune gravă.

Ancheta WSJ despre rolul nociv al InstagramFoto: Captura WSJ

Ca parte a unui amplu serial denumit Facebook Files, Wall Street Journal publica în 14 septembrie o anchetă ce arată, pe baza unor documente interne Facebook, că rețeaua socială a avut efecte extrem de nocive asupra adolescentelor. Partea și mai gravă era, scria WSJ, că Facebook știa clar despre aceste efecte, dar a făcut eforturi minime să le înlăture și nu a discutat public despre ele.

Investigația WSJ a arătat că în rândul unui mare număr de adolescente a crescut gradul de anxietate și depresie din cauza Instagram, un exemplu fiind faptul că acolo se promova imaginea unui ”corp feminin perfect”, iar fetele care vedeau acele fotografii, pe profiluri populare, ajungeau să aibă o imagine proastă despre propriul corp.

Facebook a postat acum o replică la această investigație și spune că materialului îi lipsește acuratețea, iar datele nu ar fi fost corect interpretate.

Cei de la Facebook spun că investigația de presă și-a bazat concluziile pe un studiu cu număr mic de participanți și că în articol s-a insistat pe anumite lucruri care nu erau de fapt atât de grave din ce reiese din datele Facebook.

Această investigație WSJ face parte dintr-o serie amplă pe care Wall Street Jornal a numit-o ”Facebook Files”, o serie care se bazează pe documente interne ale Facebook ce arată că șefii companiei știau foarte bine ce rău poate face rețeaua utilizatorilor, dar le-au trecut cu vederea, nu le-au comunicat și nu au acționat suficient pentru a le corecta.