Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd este aproape de finalizarea alegerii locului unde va fi construită noua sa fabrică de semiconductori de 17 miliarde de dolari, posibil în Williamson County, statul american Texas, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Samsung, un gigantFoto: Wikipedia

Oficialii Samsung au declarat pentru Reuters că vor continua procesul de due diligence în multiple locaţii, şi încă nu au luat o decizie.

Anterior, grupul sud-coreean anunţa că în noua uzină vor lucra aproximativ 1.800 de angajaţi şi vor fi produse cipuri logice avansate. Lucrările de construcţii ar urma să demareze în ianuarie, iar primele cipuri vor fi produse din 2024.

Chiar dacă nu s-a luat oficial o decizie, cele mai multe şanse le are suburbia Williamson County din Austin, Texas, datorită subvenţiilor oferite şi a surselor stabile de apă şi electricitate, susţin sursele. Samsung mai are o fabrică de semiconductori în Austin iar furtuna de la începutul anului a provocat companiei pagube evaluate la 254 - 339 milioane de dolari.

Noua unitate vine într-un moment în care industria auto globală este semnificativ afectată de deficitul de cipuri.

Principalii producători globali de cipuri pe bază de contact din lume sunt TSMC (cu o cotă de piaţă de 52,9%) şi Samsung (cu o cotă de piaţă de 17,3%), conform datelor TrendForce.

Luna trecută, Samsung anunţa că în următorii trei ani va investi 240.000 miliarde de woni (206 miliarde de dolari) pentru a-şi extinde activitatea în domeniile produselor biofarmaceutice, inteligenţei artificiale, semiconductorilor şi roboticii, în era post-pandemie.

Perla coroanei din grupul Samsung, cel mai mare conglomerat sud-coreean, a precizat că investiţiile până în 2023 vor ajuta la întărirea poziţiei sale globale în industriile cheie, cum ar fi producerea de cipuri, şi vor permite companiei să caute oportunităţi de creştere în noi domenii, cum ar fi robotica şi următoarea generaţie de telecomunicaţii.

"Industria cipurilor este vitală pentru economia ţării. Investiţiile noastre agresive sunt o strategie de supravieţuire. Odată ce ne-am pierdut competitivitatea, este aproape imposibil să revenim", se arată în comunicatul grupului sud-coreean. (Agerpres)