Apple nu produce jocuri, dar câştigă de pe urma acestora mai mulţi bani decât unii dintre marii dezvoltatori de jocuri. Procesul dintre Apple şi Epic, încheiat cu victoria de etapă a producătorului iPhone-ului, a scos la iveală cât de mulţi bani face Apple din jocuri, prin comisionul pe care-l percepe, notează news.ro.

Logo AppleFoto: N Ngamnithiporn, Dreamstime.com

Conform documentelor prezentate în instanţă, în anul fiscal 2019, Apple a avut un profit operaţional de 8,5 miliarde de dolari de pe urma jocurilor.

Astfel, fără să producă un singur joc propriu, Apple a atras acum doi ani cu 2 miliarde mai mult decât Sony, Activision, Nintendo şi Microsoft la un loc.

Cheia succesului pentru Apple este comisionul de 15-30% pe care-l percepe din fiecare vânzare realizată prin App Store de aplicaţiile şi jocurile disponibile pe platformele sale.

Aceste venituri sunt în prezent ameninţate, în mai multe ţări discutandu-se despre a forţa legal Apple să accepte sisteme alternative de plată, care ar priva gigantul american de comisionul actual.

Deja există un precedent, după ce Coreea de Sud a devenit prima ţară care a adoptat o lege ce interzice expres unor companii precum Apple sau Google să forţeze dezvoltatorii să folosească un sistem unic de plăţi.