​La șase ani de la prezentarea Windows 10, Microsoft lansează noul sistem de operare Windows 11 care aduce o serie de noutăți, începând cu 5 octombrie. Datele StatCounter arată că în România Windows 10 este prezent pe 80% dintre desktop-uri, iar Windows 7, pe 14%. Compania spunea că la Windows 11 meniurile vor fi mai simple, ferestrele vor fi altfel organizate, vor putea fi instalate și aplicații de Android și vor fi și noutăți legate de gaming. Nu toate lucrurile sunt încă disponibile: partea cu aplicațiile de Android va fi testată lunile următoare și va fi probabil disponibilă publicului larg în 2022.

Windows 11Foto: Charnsitr, Dreamstime.com

”Ziua de astăzi marchează o etapă importantă din istoria sistemului de operare Windows. Începând cu data de 5 octombrie, Windows 11 devine disponibil în întreaga lume, prin upgrade gratuit, pe computerele Windows 10 eligibile și pe computerele noi care au Windows 11 pre-instalat și care pot fi achiziționate începând cu ziua de marți, spune Microsoft.

Microsoft spunea că Windows 10 rulează în prezent pe 1,3 miliarde de terminale și promite că Windows 11 va fi ”modern, curat, proaspăt și frumos”. Compania promite update-uri mai mici și mai rapide care vor rula în background și spune că userii vor putea să-și configureze diverse desktop-uri: pentru muncă, pentru acasă, pentru gaming.

O schimbare esențială este că butonul de Start se află acum în partea de jos - centru, și nu stânga - jos, însă poate fi mutat și există și ”dark mode”. Interfața are multe în comun cu cea de la proiectul Windows 10X, un sistem de operare pe care Microsoft îl gândise special pentru terminalele cu ecran dual, însă la care a renunțat.

Microsoft promitea că, odată cu Windows 11, va aduce pentru prima dată aplicații Android pe Windows. Astfel, utilizatorii vor putea să descopere aplicații Android în Microsoft Store și să le descarce prin Amazon Appstore – spre exemplu, vor putea să înregistreze și să posteze un videoclip de pe TikTok, sau să folosească Khan Academy Kids pentru învățare virtuală chiar de pe computer”.

Utilizatorii care vor să obțină Windows 11 pot:

· Să achiziționeze un nou PC cu Windows 11 pre-instalat, vizitând website-ul Windows.com sau de la distribuitorul local

· Să achiziționeze un computer cu Windows 10, eligibil pentru actualizarea gratuită la Windows 11, vizitând website-ul Windows.com sau de la distribuitorul local

· Să utilizeze aplicația PC Health Check pentru a verifica dacă PC-ul pe care îl au deja, și care utilizează Windows 10, este eligibil pentru actualizarea gratuită

· Să afle mai multe informații despre modul în care pot face upgrade la Windows 11, accesând această postare de pe blogul Windows

Microsoft pune Windows 11 la dispoziția utilizatorilor printr-o serie de dispozitive, dezvoltate de Acer, AMD, ASUS, Dell, HP, Intel, Lenovo, Qualcomm, Samsung și Surface.

”De la noul meniu de Start și noul Taskbar, până la fiecare sunet, font și element de pe desktop, echipa a analizat fiecare pixel și detaliu pentru a le oferi utilizatorilor o experiență modernă, mai proaspătă și mai captivantă decât înainte, spune Microsoft, despre noul Windows.