La 10 ani de la moartea lui Steve Jobs, Michael Dell, celebru pentru compania producătoare de computere, povestește pentru CNET cum Steve Jobs i-a făcut mai multe propuneri de business de-a lungul timpului, cea mai interesantă fiind în 1997. Dacă Dell ar fi acceptat-o, sistemul de operare Mac OS ar fi putut fi prezent și pe PC-urile Dell, însă propunerea nu a fost deloc convenabilă pentru Michael Dell.

Steve Jobs in 2007, la prezentarea iPhoneFoto: Captura YouTube

În 1997, după ce Steve Jobs s-a întors la Apple compania era aproape de faliment și o investiție de 150 milioane dolari de la Bill Gates a salvat Apple. Mai puțin cunoscută este însă propunerea lui Jobs pentru Michael Dell.

Dell l-a cunoscut pe Steve Jobs în 1980 când fondatorul Apple avea doar 25 de ani, iar Dell, numai 15. În 1993 Jobs a venit cu o propunere de business la Michael Dell, din partea companiei Next, dar Dell spune că ideea nu era deloc convingătoare. Jobs voia ca Dell să pună pe computerele personale sistemul de operare dezvoltat de Next, în loc de Microsoft Windows, dar Dell explică faptul că nu existau aplicații și interesul clienților ar fi fost zero.

În 1997 Steve Jobs revenea la Apple după 12 ani și îi propunea lui Dell ceva și mai interesant: sistemul MacOS să ajungă pe desktop-urile Dell, iar compania să plătească drepturi de licențiere către Apple. Michael Dell povestește că i s-a părut o idee bună și că s-a arătat deschis ca Dell să plătească Apple o anumită sumă pentru fiecare PC vândut cu MacOS.

Steve Jobs avea însă o ofertă mai complicată, fiindcă se temea că prin licențiere va avea de suferit MacOS, din moment ce PC-urile Dell erau mai ieftine. Jobs i-a propus lui Dell ca pe computerele Dell să fie instalate ambele sisteme de operare - Mac OS și Windows, iar cumpărătorul să decidă ce sistem va folosi. Condiția greu de acceptat era ca Dell să plătească Apple taxa de licențiere pentru fiecare PC vândut.

Dell a povestit istorioara zâmbind și spune că a fost o încercare isteață din partea lui Jobs, dar că nu putea plăti taxe de sute de milioane de dolari pentru licențiere, ca apoi userii să nu folosească sistemul de operare MacOS.

Dell mai spune că a mai existat o problemă cu această propunere care, dacă ar fi fost viabilă, ar fi schimbat traiectoria sistemelor Windows și Mac OS: nu avea nicio garanție că userii Dell vor mai avea acces la Mac OS și la update-uri 3,4 sau 5 ani mai târziu după ce înțelegerea era parafată.