Concesiunea fibrei optice din Capitala, de la municipalitate catre UTI Systems, este un proiect nefunctional, care va duce la falimentul firmelor de cablu, considera presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), Radu Petric, citat de NewsIn. UPDATE: Municipalitatea spune ca nu interzice firmelor de cablu sa-si construiasca propria retea subterana de fibra optica, insa acestea nu o fac deoarece nu este rentabil.

"Proiectul NetCity este facut de oameni incompetenti ai municipalitatii, cu o gandire haotica. S-au ingropat deja 30 de kilometri de tuburi pentru fibra optica, in cadrul acestui proiect, iar acum se asteapta aprobarea concesiunii, pentru ca Primaria Capitalei sa-si recupereze banii. Nimeni nu se intreaba ce se va intampla daca nu se aproba concesiunea. Vor fi, practic, bani aruncati de pomana, pe tevi de fibra optica lasate cu gura in sus, sa ploua peste ele", a declarat pentru NewsIn presedintele ACC.

Potrivit lui Radu Petric, concesiunea va impinge serviciile de comunicatii prin cablu catre un monopol al UTI, ale carui efecte vor fi dintre cele mai nefaste pentru firmele de profil. "Initial, cei din primarie au spus ca infrastructura pentru fibra optica nu costa mai mult de 35.000 euro/km. Acum a ajuns, brusc, la 250.000 euro/km, iar UTI va trebui sa-si recupereze cumva acesti bani pe care ii va plati municipalitatii, mai exact, de la noi, firmele catre care vor inchiria fibra optica si care vom muri din punct de vedere economic", explica presedintele ACC.

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala, incheiat intre municipalitate si UTI Systems, prevede realizarea infrastructucturii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB.

Acest contract, prin care UTI urmeaza sa investeasca peste 200 milioane de euro, are nevoie de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Consilierii municipali vor supune din nou la vot, joi, hotararea de aprobare a contractului de concesiune, dupa ce aceasta a fost repinsa, saptamana trecuta, lipsindu-i un singur vot pentru a fi aprobata, in sedinta din 29 februarie. Votul nu a fost obtinut, in contextul absentei unor consilieri ai majoritatii PD-L, a declarat pentru NewsIn Radu Alexandru, director Coordonare-Reglementare Infrastructura in Primaria Capitalei.

Contractul de concesiune pentru fibra optica a fost incheiat in 2007, intre municipalitate si compania UTI Systems, printr-un parteneriat public-privat. Astfel, compania UTI System ar trebui sa investeasca peste 200 milioane de euro in realizarea retelei metropolitane de fibra optica, pe care ar urma apoi sa o si administreze. Primaria va pune la dispozitie domeniul public pentru constructia retelei si va avea dreptul sa impuna un tarif maximal pentru serviciile oferite de UTI.

UTI Systems cere dublarea tarifelor maximale la inchirierea fibrei optice.

UTI Systems considera ca doar dublarea tarifelor maximale de inchiriere catre firmele de cablu a infrastructurii de fibra optica ar rentabiliza cu adevarat investitiile pe care ar urma sa le faca in proiectul NetCity, propus pentru Capitala.

"Primaria Capitalei ne-a impus niste preturi maximale care determina o recuperare a investitiilor noastre doar la limita. Daca contractul de concesiune incheiat cu municipalitatea nu ar avea durata de 49 de ani, nu ne implicam in realizarea si administrarea retelei subterane de fibra optica", a declarat, miercuri, pentru NewsIn, vicepresedintele UTI, Mihai Ienciu.

Edilii sustin insa ca UTI System a propus Primariei Capitalei tarife mai mici decat tariful maximal stabilit, ulterior, de municipalitate, nefiind vorba, asadar, de dublarea acestuia. "UTI System a propus 80 de euro/km de teava pentru fibra optica si 22 de euro/km pentru perechea de fibra optica. Noi am hotarat ca tariful maximal sa fie de 100 de euro pentru teava si 30 de euro pentru perechea de fibra", sustine directorul de Coordonare-Reglementare Infrastructura din Primaria Capitalei, Radu Alexandru.

Primaria spune ca nu poate fi vorba de monopol

Radu Alexandru afirma ca muncipalitatea nu interzice firmelor de cablu sa-si construiasca propria retea subterana de fibra optica, dar ca aceste firme nu o fac din considerente economice. "Pe noi ne intereseaza in primul rand sa nu mai avem fibra optica pe stalpi, ci dupa sistemul modern al retelelor subterane. Firmele de cablu se pot asocia si isi pot face, in subteran, infrastructura proprie", a declarat Radu Alexandru.

Divergentele privind reteaua subterana de fibra optica a Capitalei, cunoscuta sub numele de NetCity, au aparut inca din anul 2006, cand municipalitatea si-a propus sa concesioneze aceasta categorie de infrastructura, prin licitatie, catre o singura companie.