Oppo, al patrulea cel mai mare producător mondial de smartphone-uri vrea să-și dezvolte propriile procesoare și, dacă totul merge bine, acestea se vor regăsi în 2023 sau 2024 pe telefoane de vârf de gamă. Compania a decis să facă acest lucru pentru a nu depinde de furnizorii americani și pentru a nu fi afectată de conflictul economic americano-chinez.

OppoFoto: Freerlaw, Dreamstime.com

Informația a fost dată pe surse de publicația Nikkei Asia care scrie că cei de la Oppo au decis să construiască propriile procesoare după ce au văzut cum a fost afectată Huawei de sancțiunile SUA.

Apple și Samsung își dezvoltă propriile procesoare, iar Google a anunțat că Pixel 6 va avea procesorul mobil Tensor. Și Huawei și-a dezvoltat propriul procesor, Kirin, dar business-ul a fost grav afectat de sancțiunile SUA.

Oppo cumpără procesoare de la Qualcomm și MediaTek și vrea pe viitor să folosească și procesoare pe tehnologia de 3 nm de la numărul unu mondial, compania taiwaneză TSMC. Apple și Intel sunt clienți TSMC.

Oppo vrea să aibă control mai mare asupra lanțului de furnizori și speră că propriile procesoare vor fi și un diferențiator față de alți concurenți. Controlul asupra lanțului de producție se referă la faptul că dacă achiziționezi procesoarele de la un gigant precum Qualcomm, de exemplu, când apare o criză de componente se pornește o ”bătălie” a alocărilor de producție unde au câștig companiile cele mai mari.

Minusurile când îți dezvolți propriile cip-uri ține de faptul că totul durează și există un risc ca aceste procesoare să nu funcționeze așa de bine cum își dorește compania.