Organizatia ecologista Greenpeace spune ca tot mai multe aparate electronice devin mai "verzi", insa producatorii mai au de parcurs o cale lunga pana sa elimine substantele periculoase din computere sau telefoane mobile si pana sa le faca mult mai eficiente energetic, scrie Reuters, care citeaza un studiu remis de Greenpeace la targul de IT si telecom CeBIT Hanovra.

In studiul sau, organizatia a laudat cateva laptop-uri si telefoane mobile produse de Sony, Sony Ericsson, Nokia si Apple. "Deja am fost martorii aparitiei unor produse mai verzi pe piata, cum ar fi MacBook Air, noul laptop Apple sau telefonul Evolve al Nokia (...) Producatorii mai au un drum lung de parcurs, insa incep sa ia in serios impactul pe care produsele il au asupra mediului", a spus Yannick Vicaire, de la Greenpeace International.

Greenpeace a testat 37 de produse de la 14 companii care au dorit sa participe la test cu articolele pe care le considerau a fi cele mai "verzi" din toata gama lor. Ele au primit puncte pentru modul in care au fost inlocuite substantele toxice, pentru eficienta energetica si pentru gradul de reciclare.

Greenpeace a conchis ca trei produse s-au descurcat cel mai bine: laptopul Sony Vaio TZ11, telefonul mobil Sony Ericsson T650i si PDA-ul Sony Ericsson P1i.

Microsoft si Nintendo au fost printre companiile care au refuzat sa participe, in timp ce restul producatorilor de console de jocuri au refuzat sa-si trimita produsele, sau le-au trimis prea tarziu.

Greenpeace a tinut sa sublinieze ca studiul, inceput in 2006, nu este nici pe departe exhaustiv si deci nu poate fi folosit ca ghid pentru consumatori.