Microsoft a prezentat miercuri in Las Vegas o versiune test a Internet Explorer 8, un upgrade al browser-ului care detine pozitia de lider pe piata, cu o cota de circa 75%, informeaza Reuters.

Compania a prezentat cea de-a opta generatie a Explorer la conferinta MIX08 pe care a organizat-o in Las Vegas. Prezentarea s-a adresat in special developerilor de internet, insa au fost dezvaluite si cateva functii noi pentru a capta interesul marelui public.

Una dintre noile functii permite salvarea pe computer a unei lucrari realizate pe un site web, pentru a evita pierderea tuturor datelor in caz de deconectare accidentala de la internet.

Microsoft a anuntat saptamana aceasta ca Explorer va prelua implicit standardele de vizualizare intalnite la majoritatea site-urilor, astfel ca paginile de internet vor arata la fel, indiferent de browser-ul cu care sunt deschise, iar cei care le dezvolta nu vor mai fi nevoiti sa creeze versiuni diferite, in functie de browser.

Versiunea 7 a Internet Explorer a fost publicata in octombrie 2006. Browser-ul este in centrul unei dispute intre Microsoft si Google, companie care sustine principalul concurent al IE, Firefox. Google distribuie browser-ul in maniera preferentiala pentru o serie dintre produsele sale si a ajutat fundatia Mozilla sa obtina 85% din veniturile sale in 2006.

Criticii spun ca Explorer este inferior altor browsere in ceea ce priveste securitatea, viteza si optiunile de navigare, dar are o cota mare de piata pentru ca e oferit la pachet cu Windows, noteaza Reuters.

Internet Explorer e folosit de trei sferturi dintre utilizatorii mondiali de web, in timp ce Mozilla Firefox are o cota de 17%, iar Safari al Apple detine 6%, conform unei statistici a Net Applications.