Mii de refugiați din țări precum Irak au venit în Belarus, sperând să treacă granița în Polonia, iar situația lor a fost înrăutățită și de postările de pe Facebook unde, în mod fals, s-a spus în mai multe rânduri că Polonia va deschide granița. Tot pe Facebook au postat și cei care promiteau că îi pot duce pe migranți în UE, contra a multe mii de dolari. Facebook a fost criticată și de parlamentarii europeni pe motiv că nu ia în serios o situație extrem de gravă unde mulți migranți disperați își pun viața în pericol pornind de la informații false de pe rețea.

FacebookFoto: Kianlin, Dreamstime.com

New York Times a publicat o analiză despre modul în care așa-ziși influenceri au pus pe drumuri sute de migranți după ce au postat, spre exemplu, că la o anumită oră va fi posibilă trecerea graniței din Belarus în Polonia. Cum migranții stau deja de săptămâni bune în pădurile reci din Belarus, aceste postări le-au dat speranță și i-au pus în mișcare. Erau însă doar informații false și granița polonă a rămas închisă.

Datele unor companii de analiză arată că încă din luna iulie a crescut mult activitatea pe grupuri de Facebook de limbă arabă și kurdă despre posibilitatea de a trece în spațiul UE din Belarus în Polonia. O serie de oameni dornici să facă bani buni și-au lăsat datele de contact pe Facebook, promițând că îi pot duce în spațiul UE pe migranții care ajung în Belarus. Acești profitori cereau de la migranți chiar și 7-10.000 de dolari pentru a-i duce în UE, și de cele mia multe ori era o minciună, însă Facebook le-a ”dat” o platformă unde să pună aceste ”anunțuri”.

Un rol esențial în criza migranților l-a avut statul Belarus și președintele Lukașenko care a permis atâtor migranți să ajungă în Belarus dar, spun cei care urmăresc diverse tendințe pe rețeaua socială, și Facebook a contribuit enorm la răspândirea cu viteză a dezinformărilor.

Cei care critică Facebook spun că ar fi fost nevoie de mult mai mult fact-checking pentru ca diverse informații false să nu se răspândească atât de rapid. La fel ca în alte crize, s-a văzut și aici faptul că Facebook are mai puțini moderatori și postările în alte limbi decât cea engleză sunt eliminate mai târziu și în mai mică măsură

Facebook spune că interzice și elimină materialele care promovează traficul de ființe umane și adaugă că a creat echipe speciale care să se ocupe de criza de la granița Poloniei cu Belarus pentru a monitoriza materialele care sunt postate. Facebook a mai spus că lucrează și cu agenții guvernamentale, dar și cu ONG-uri, pentru a combate ”valul” de știri false.

Mulți spun că nu este deloc suficient, iar un exemplu în acest sens este un influencer kurd care trăiește în Germania: Karwan Rawanduzy. El a avut o pagină de Facebook cu peste 100.000 de urmăritori, pagină care a fost desființată în noiembrie. Acest infuencer a avut o mulțime de postări care s-au dovedit a fi false, legate de declarații despre criza din nordul Europei, dar și despre presupuse locuri unde granița polonă ar fi accesibilă.