Microsoft va face cea mai mare achiziție din istoria sa și va cumpăra dezvoltatorul american de jocuri Activision Blizzard, celebru pentru titluri precum “Call of Duty”. Suma anunțată este de 68,7 miliarde dolari, mult peste cea mai mare achiziție făcută până acum de Microsoft: preluarea Linkedin în 2016, pentru 26 miliarde dolari. Microsoft are o capitalizare de piață de peste 2.300 miliarde dolari.

MicrosoftFoto: Shiningcolors, Dreamstime.com

Este cea mai consistentă mișcare făcută vreodată de Microsoft în domeniul gaming-ului, iar dacă preluarea va primi toate avizele, compania din Redmond va deveni a treia ca venituri din jocuri video în lume, după Tencent și Sony.

După ce achiziția va fi parafată, Microsoft vrea să includă cât mai multe dintre jocurile Activision în portofoliul Xbox Game Pass, serviciu care are 25 de milioane de useri. Microsoft a mai cumpărat studiouri de jocuri pentru a face cât mai interesant conținutul de pe Xbox Game Pass, dar mișcarea de acum este cea mai importantă. Jocuri precum Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty și Candy Crush vor putea fi jucate de posesorii de console Microsoft.

Activision Blizzard a fost fondată în 2008, are aproape 10.000 de angajați și venituri anuale de 8 miliarde dolari. Sediul central este în Santa Monica, California. Compania a luat ființă prin fuziunea, acum 14 ani, dintre Activision, Inc și Vivendi Games.

Compania, celebră pentru titluri precum Candy Crush și World of Warcraft, a fost în ultimele săptămâni în centrul unui scandal legat de modul impropriu în care conducerea a tratat diverse acuzații de hărțuire sexuală venite din partea angajaților.

Capitalizarea de piață Activision Blizzard este de 50 miliarde dolari și scăzuse la sub 45 miliarde dolari la început de decembrie. Acțiunile au atins maximul istoric în februarie 2021, când capitalizarea bursieră a trecut de 80 miliarde dolari pentru scurt timp.

În interiorul Activision au fost mai multe scandaluri, legate de o cultură foarte nesănătoasă, cu acuzații de hărțuire sexuală și discriminare de gen. În noiembrie, acțiunile companiei și-au pierdut 10% din valoare după ce Wall Street Journal a scris că CEO-ul Bobby Kotick a știut de ani buni despre acuzații foarte grave, dar nu a informat board-ul de conducere. De exemplu, o anagajată s-a plâns că în 2016 a fost violată de un superior.

Pe fondul acuzațiilor și al mușamalizărilor, acțiunile Activision au scăzut cu 30% în ultimele șase luni.

Microsoft are afaceri anuale de peste 160 miliarde dolari și mai mult de 180.000 de angajați.