​Pe 1 februarie 2007, Bill Gates vizita România pentru a inaugura Centrul Global de Suport Tehnic al Microsoft și pentru lansarea sistemului de operare Windows Vista. Președintele Băsescu l-a decorat pe Gates cu ordinul "Steaua României" în grad de comandor, iar presa internațională a reținut mai ales citatul lui Băsescu, despre cum pirateria digitală din România a contribuit la dezvoltarea unui sector IT performant în țară.

Traian Basescu si Bill Gates la Bucuresti, in 2007Foto: Agerpres

La conferința de presă, în fața a peste 100 de jurnaliști, Microsoft a fost lăudată, iar lui Bill Gates i s-a mulțumit. Au fost multe amabilități și limbaj ”de lemn”, dar presa internațională a reținut și a scos în față următorul lucru spus de președintele de atunci, Traian Băsescu.

  • Pirateria online "a ajutat generaţia tânără să descopere computerele… să lanseze dezvoltarea industriei IT… şi i-a ajutat pe români să-şi dezvolte capacitatea creativă", a declarat atunci Traian Băsescu.

Agenția Reuters a publicat pe 1 februarie 2007 o știre cu titlul ”Piracy worked for us, Romania president tells Gates” (Președintele României, către Bill Gates: Pirateria a funcționat pentru noi).

Știrea Reuters a fost preluată de publicații de peste tot din lume și acest citat a fost pe larg comentat în presa internațională, în publicații precum Engadget și Wired. De ce a făcut senzație citatul? Engadget a explicat faptul că un președinte de stat i-a spus lui Bill Gates, la inaugurarea unui centru global Microsoft, cum piratarea Windows a ajutat mult generația tânără, IT-ul românesc și dezvoltarea creativă.

Engadget mai nota că 70% din soft-ul folosit în România era piratat și că, probabil, Bill Gates, diplomat fiind, s-a abținut să nu taxeze în conferință cele spuse de președintele României.

Citește și

un articol HotNews.ro despre vizita lui Gates la acea vreme

Bill Gates a vorbit despre calităţile informaticienilor români: atât abilităţile tehnice, cât şi cunoştinţele de limbi străine, calităţi care, a spus el, îi sunt cunoscute în primul rând prin cei 300 de români care lucrează la sediul central al Microsoft.

"Sunt foarte fericit să fiu aici la prima vizită în România şi să particip la deschiderea unui centru care va ajuta clienţii să rezolve probleme importante. Ne aşteptăm să investim în continuare în România. La Microsoft lucrează o importantă comunitate de români", a declarat preşedintele Microsoft.

Bill Gates era atunci cel mai bogat om din lume, cu o avere de 53 miliarde dolari. Acum este pe patru în clasamentul Forbes, cu 124 miliarde dolari, depășit de Jeff Bezos, Elon Musk și de familia Arnault.

Bill Gates a zâmbit pe tot parcursul întâlnirii cu oficialităţile şi cu presa, dar faţa sa a exprimat, pentru câteva clipe, surprindere, când, în discursul său, preşedintele Băsescu a vorbit despre România de după 1989:

"Îmi aduc aminte de începutul anilor '90, când, trebuie să recunoaştem că programul Microsoft Office a fost probabil cel mai piratat program din lume pe piaţa românească. Atunci nu aveam legi, dar acest program a avut un impact extraordinar. În primul rând tânăra generaţie a devenit prietena lui Bill Gates şi în al doilea rând, tânăra generaţie din România a descoperit calculatorul", a spus preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu l-a decorat pe Bill Gates cu ordinul "Steaua României" în grad de comandor, numindu-l pe fondatorul Microsoft "un simbol pentru educaţie, muncă şi lege şi pentru responsabilitate socială".