Dacă disputa privind datele personale nu va fi rezolvată, Meta ar putea închide Facebook și Instagram în Europa, anunţă Mark Zuckerberg în raportul anual al companiei.

Facebook - MetaFoto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

În centrul conflictului se află prelucrarea datelor cu caracter personal: dacă platformei Meta nu i se oferă opțiunea de a transfera, stoca și utiliza datele utilizatorilor săi europeni pe serverele americane, atunci gigantul ar putea fi obligat să-și închidă unele activități în UE, notează agenţia italiană Ansa, citată de Rador.

„Nu avem absolut nicio dorință și nici un plan de a ne retrage din Europa”, a spus un purtător de cuvânt al Meta, compania sub a cărei pălărie se află Facebook, Instagram, WhatsApp și Messenger.

„Practic, companiile au nevoie de reguli clare și globale pentru a proteja fluxurile de date pe termen lung între SUA și UE și, la fel ca peste alte 70 de companii dintr-o gamă largă de sectoare, pe măsură ce situația evoluează, monitorizăm îndeaproape impactul potențial asupra operațiunilor noastre europene”.

„Pur şi simplu Meta, la fel ca multe alte companii, organizații și servicii - adaugă purtătorul de cuvânt al companiei - pentru a oferi servicii globale, se bazează pe transferul de date între UE și Statele Unite. Şi, la fel ca alte companii, pentru a oferi un serviciu global, respectăm regulile europene și ne bazăm pe Clauze Contractuale Standard și pe măsuri adecvate de protecție a datelor”.

Anunțul companiei Meta „este foarte recent și momentan, nu avem comentarii de făcut”, totuși „un lucru trebuie să fie absolut clar: UE își stabilește legislația ținând cont de valorile noastre, de interesele consumatorilor și ale cetățenilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer. UE „ține cont, evident, de punctele de vedere exprimate de operatorii economici, însă acționează autonom atunci când trebuie să-și stabilească propriile reglementări”, a reiterat purtătorul de cuvânt.