An de an, familiei ROG i se alătură noi modele care împing limitele posibilului, fără efort. Modelul care se remarcă anul acesta este ROG Flow Z13 (GZ301), un portabil care reușește să îmbine cele mai importante funcționalități ale unui sistem de gaming cu flexibilitatea oferită de o tabletă. Carcasa cu design distinct ROG măsoară doar 12 mm grosime și cântărește 1.1 kg, dar reușește să adăpostească componente puternice a căror performanță poate fi crescută suplimentar cu un GPU extern din seria ROG XG Mobile.

ASUS ROG Flow Z13Foto: Asus

ROG Flow Z13 (GZ301) este cel mai nou membru al familiei ROG și, totodată, cea mai puternică tabletă de gaming, un format dovedit care oferă o flexibilitate fără compromisuri indiferent de situație, fie că este vorba de fluxuri de lucru creative sau productive, de activități multimedia sau cele mai populare titluri eSports.

Flexibilitate indiferent de locul unde te afli

Multitudinea de moduri în care poate fi ajustat ROG Flow Z13 (GZ301) îți permite să te joci sau să lucrezi fără impedimente, indiferente de locul unde te afli. Acest avantaj este posibil datorită suportului integrat în mod coerent vizual în carcasa tabletei care se poate deschide până la unghiuri de 170 de grade, oferind suficiente poziții intermediare pentru jocuri, filme sau fluxuri de lucru complexe.

ROG Flow Z13 (GZ301) îți permite să te joci și folosindu-te de ecranul tactil sau conectând un gamepad dedicat, fără a fi încurcat de tastatura inclusă care este detașabilă și folosește un conector magnetic ce permite reatașarea rapidă atunci când ești nevoit să scrii texte lungi, o activitate plăcută ținând cont de faptul că tastele sunt iluminate RGB și oferă o cursă confortabilă de 1.7 mm.

Flexibilitatea de utilizare a tabletei ROG Flow Z13 (GZ301) este completată de două opțiuni de ecran, ambele alegeri fiind excepționale din punctul de vedere al calității. Ambele panouri au o diagonală de 13.4 inch și aspect 16:10 care oferă spațiu de lucru vertical mărit, un avantaj care îi va bucura pe creatorii de conținut. Dacă optezi pentru modelul cu ecran cu rezoluție 1920 x 1200 pixeli beneficiezi și de un fluent afișaj de 120 Hz, iar dacă dorești o finețe incredibilă a detaliilor poți alege modelul cu panou cu rezoluția de 3840 x 2400 pixeli. Ambele ecrane sunt foarte luminoase, valoarea maximă fiind de 500 niți, sunt protejate cu Gorilla Glass și validate PANTONE, fiind compatibile totodată cu standardul Dolby Vision. În sprijinul amatorilor de jocuri suportul pentru tehnologia Adaptive Sync asigură un afișaj fără întreruperi sau întârzieri deranjante.

Spre deosebire de o tabletă clasică, suita de porturi nu face compromisuri, designul inteligent făcând loc pentru conectori USB Type-C și Type-A, Thunderbolt 4.0 pentru conectarea de periferice ultra- rapide și, bineînțeles, un conector XG Mobile la care poate fi conectat un GPU extern la viteză PCI-E 3.0 8x, de două ori mai rapid ca un eGPU conectat prin Thunderbolt. Acestor porturi li se adaugă și conectivitate rapidă fără fir la viteză WiFi 6E, cel mai nou standard de acest tip.

Autonomia oferită de bateria cu capacitate de 56 Wh este foarte bună, însă cel mai important aspect este capacitatea încărcătorului USB Type-C la 100 W de a aduce nivelul de încărcare la 50% în doar 30 de minute. Încărcătorul este și foarte compact, cântărind doar 300 de grame.

Putere din interior pe care o poți observa în detaliu

Pare greu de crezut, dar în doar 12 mm grosime a fost integrat un procesor Intel Alder Lake din generația 12, ROG Flow Z13 (GZ301) putând fi configurat până la un Core i9-12900H cu 14 nuclee si 20 de fire de execuție ce rulează la o frecvență maximă de 5 GHz.

Procesorul este alimentat cu date de cel mai nou tip de memorie DDR5 care rulează la o viteză incredibilă de 5200 MHz. Lista componentelor principale este completată de placa video NVIDIA GeForce RTX 3050Ti cu 4 GB de memorie VRAM și de o unitate de stocare NVMe rapidă de 1 TB conectată la un slot M.2 PCI-E 4.0, de două ori mai rapid ca standardul anterior. Prin utilizarea unui comutator MUX se obține un spor de performanță important, oferind, totodată, posibilitatea de a alege între performanță și autonomie în funcție de necesități.

Dacă nivelul de performanță implicit nu este suficient, acesta poate fi crescut semnificativ utilizând o carcasă GPU externă XG Mobile care este disponibilă cu chipuri grafice până la NVIDIA GeForce RTX 3080 sau AMD Radeon RX6850M XT. XG Mobile conține și o sursă de alimentare separată de cea a tabletei, cu o putere de până la 330 W, precum și o serie de porturi suplimentare pentru conectarea directă a perifericelor: Display Port, HDMI, USB și Ethernet.

Este greu de crezut că volumul redus al carcasei nu aduce compromisuri la capitolul răcire a componentelor, ținând cont că nivelul sonor maxim înregistrat este 40 dB la încărcare maximă și 0 dB în sarcini ușoare. De această reușită este responsabil sistemul de răcire cu metal lichid și cu cameră de vapori care a fost mărit cu 50% pentru a acoperi atât procesorul, cât și placa video și sistemul de alimentare VRM. La răcire mai contribuie și suportul carcasei care are funcția de a maximiza fluxul de aer de intrare ce ajunge la cele două ventilatoare Arc Flow cu 84 de lame subțiri. În funcție de scenariul de utilizare, utilizatorul poate selecta foarte rapid unul dintre profilele de răcire adecvate direct din centrul de control Armoury Crate.

ROG Flow Z13 (GZ301) iese în față nu doar prin performanțe incredibile într-un volum compact, ci și prin designul cu accente retro-futuriste inspirat de navele spațiale care a fost completat în mod inspirat de o fereastră iluminată RGB cu geam transparent, decupată prin frezare CNC, care oferă o privire de detaliu asupra componentelor interne ale tabletei.

Tableta de gaming ROG Flow Z13 (GZ301) este disponibilă în mai multe configurații ce pot fi cumpărate direct din eShop ROG România.

La final trebuie să menționăm campania Părerea ta contează, la care poți participa prin publicarea unei recenzii pe una dintre platformele participante, primind apoi bonus un an de prelungire a garanției device-ului tău ROG Flow Z13.