Cele mai noi statistici din SUA arată o creștere neașteptată a vânzărilor de CD-uri, prima creștere din ultimii 18 ani. În 2000 se vindeau aproape un miliard de CD-uri în SUA, iar anul trecut au fost aproape 47 milioane de albume vândute.

CD-uriFoto: Adisa, Dreamstime.com

Vânzările de discuri de vinyl au crescut în ultimii 15 ani, acum și cele de CD-uri arată că muzica în format fizic încă mai are fani.

Vânzările de CD-uri au crescut de la 31 milioane de unități în 2020, la 46 de milioane în 2021 pe piața din SUA. În 2004 se vindeau peste 750 de milioane de CD-uri, au urmat 16 ani de scădere și acum unul de creștere.

Cum se explică avansul CD-urilor din 2021? Mai sunt oameni care au CD Playere și cărora CD-urile încă li se par practice. Alții sunt nostalgici, unii pur și simplu vor să simtă că ”dețin” fizic acea muzică sau li se pare că dacă își cumpără un CD, banii ajung mai direct la artist, decât dacă ar asculta pe un site de streaming.

Piața de anul trecut pentru CD-uri a fost de peste 20 de ori mai mică decât era în 2000, când CD-ul era în vogă, după creșteri fulminante în anii 90. Evident că NU putem spune că CD-ul revine în forță, streaming-ul rămânând ”rege”, dar este o tendință foarte interesantă.

Americanii mai ascultă CD-uri cu muzică acasă, dar și în mașini. Creșterea este o surpriză, dar rămâne de văzut dacă va continua și în 2022 sau constituie doar o excepție.

Un alt format fizic de muzică a crescut anul trecut: discurile de vinyl care se pot asculta la pick-up, dar aici nu a mai fost o surpriză, pentru că discurile de vinyl cresc constant de 15 ani, de la sub 5 milioane de unități în 2007, la 40 de milioane de unități în 2021.

Surse: The Verge, Axios, statista

Sursa foto: Dreamstime.com