Din rândul artiștilor digitali români, Nicu Mihai se diferențiază prin canalul său de YouTube unde, de aproape 7 ani, își folosește pasiunea pentru desen și tehnologie ca să creeze videouri cu tematica artă, desen și animație, pe care reușește să le prezinte într-un stil unic, un soi de vlogging combinat cu educațional. De cele mai multe ori și pe Instagram publică o parte dintre creațiile sale digitale, Instagram fiind un loc unde nu se obosește foarte tare să scrie cu diacritice pentru un aer profesionist, lucru pe care îl face însă, câteodată, pe YouTube.

Nicu Mihai, un artist care îmbină perfect desenul pe hârtie cu tehnologiaFoto: Asus

Pasiunea pentru animație a venit natural, prin combinarea altor două mari pasiuni - desenul pe hârtie și tehnologia - moment în care a văzut singur că îi este mult mai ușor să își exprime ideile în mediul digital, animația devenind, în scurt timp, soluția la toate problemele. Formatul de care s-a atașat cel mai tare este cel de prezentare a desenatului ca proces în sine, astfel, pe canalul lui Nicu vei învăța cum să desenezi folosind un creion foarte mic, unul gigant, cum să faci o pictură folosind doar ketchup sau cum poți picta în acuarelă.

Nu greșim cu nimic dacă îl asociem pe Nicu cu un artist digital complet, pentru că, pe lângă desen și animație, el mai este interesat și de muzică, făcând parte și dintr-un band, You Arrive. Și, pentru că nu îi este suficientă o zi de 24 de ore pentru a posta clipuri pe YouTube zilnic, acestea necesitând un volum enorm de muncă ce se extinde deseori pe mai multe zile, Nicu își ține urmăritorii conectați cu story-uri și diverse postări pe contul de Instagram, unde mai flirtează și cu un alt hobby, fotografia.

Viitorilor artiști care își doresc să deseneze la modul serios Nicu Mihai le povestește din experiență că trebuie să aibă răbdare, să nu se descurajeze, pentru că este un proces foarte lung și, la început, oricât de talentat ești, este foarte probabil să nu îți iasă nimic bine și asta este OK, pentru că lucrurile urâte fac parte din acest proces, care îți va permite să faci lucruri frumoase mai târziu.

Cum te-ai prezenta cuiva care nu a auzit încă de tine?

Sunt Nicu, pe net lumea mă știe ca Nicu Mihai sau "ăla care desenează" și am, probabil, cel mai mare canal de artă, desen și animație de pe YouTube-ul românesc, care îmi și poartă numele. La bază sunt artist și designer grafic, ilustrator, animator 2D și alte cuvinte pompoase, dar activitatea mea principală în momentul acesta este crearea de conținut video pentru canalul meu, bazat pe aptitudinile mele. De la o vreme sunt și co-vocalist, chitarist și producător în proiectul muzical You Arrive.

Cât de importantă este tehnologia pe care o folosești atunci când faci animație sau desenezi?

Toată activitatea mea are multă implicare tehnologică, și, cumva, depinde de performanțele device-urilor pe care le folosesc. Adică nu pot să animez eficient dacă placa video nu mă duce, nu pot să aleg culorile potrivite în desene dacă ecranul nu e calitativ, nu pot să montez clipurile pentru canal dacă programele se tot blochează, și implicit... nu prea pot să fac nimic fără un computer performant.

Ce calculator folosești acum și ce apreciezi cel mai mult la el?

Recent, discutând cu un prieten care se pricepe la hardware, am aflat de laptopul ASUS Vivobook Pro 14X OLED, că are placă video nu știu cum, că are ecran nu știu de care, că face nu știu ce... Am mai auzit astea, dar cum sunt sceptic de fel, a trebuit să îl țin în poală ca să mă conving.

Primul lucru care m-a lovit: ecranul 90 Hz, OLED, incredibil de luminos și colorat, acoperă 100% gama de culori DCI-P3, are rezoluție enormă și tre' să te cam chinui să vezi pixelii individuali. Deși nu ajung niciodată să am clipuri filmate în mai mult de 25 de cadre pe secundă, 90 herți-ul ăsta de care vorbește toată lumea face din utilizarea interfeței o plăcere de nedescris. Aș mișca toată ziua ferestrele pe ecran numai ca să văd cât de smooth e totul. Păcat că adesea sunt prins ore întregi într-un singur program de editat, dar în timpu' liber le mișc de colo-colo, promit.

Placa video e un NVIDIA RTX 3050, varianta pentru laptopuri. Cunoscătorii s-au convins când am zis 3050. Necunoscătorii care nu le au cu numere și d-astea trebe' doar să știe că rupe din orice punct de vedere. Pe editare video e stas, pe editare foto nici nu se pune problema, iar cuplată cu ecranul ăla fain îți satisface orice nevoie, de la colorizare foto/video cu acuratețe, până la gaming excelent, chiar și când nu este cuplat la priză. Până la urmă de aia îți iei un laptop, să îl ții după tine.

Procesorul nu prea am reușit să îl stresez prea tare, eu lucrând cu mult content grafic (și cu jocuri când nu am chef să lucrez). E un Intel i7. De ce să mint, aici nu prea mă pricep la numere, generații sau arbori genealogici, dar am softuri care folosesc exclusiv procesorul. Mi-am testat simulatoarele de amplificator de chitară de la Neural DSP, notorii pentru nevoia de procesor puternic.

Crezi că am ajuns în punctul în care un laptop poate înlocui o întreagă suită de echipamente profesionale?

Am transformat lejer laptopul într-un amplificator de chitară electrică, iar latența între momentul când lovesc coarda și momentul când iese sunetul amplificat e extrem de neglijabilă. Aici și eu sunt pretențios. Singurul mod în care ai latență zero e când cânți printr- un amplificator real. Dar având în vedere că amplificatorul din sufrageria mea are aproximativ 38 de kilograme fără cabluri, la 10-15 milisecunde latență eu zic că Vivobook ăsta mic se descurcă excepțional, mult peste alte procesoare de pe piață.

Poți să dai exemplu o inovație recentă care a schimbat modul în care folosești laptopul pentru a crea animații, a desena sau pentru a edita clipurile tale?

Pentru editare video eu folosesc un mouse extern, și am impresia că ASUS știe că e o practică comună. Presupun asta pentru că au integrat pe trackpad un fel de "tre' să vezi ca să înțelegi" numit DialPad. Se aprinde un cerc luminos chiar pe trackpad (nu înțeleg cum au băgat leduri acolo, dar okay...) care e folosit la diverse controale si shortcuturi. Dacă ai mouse, oricum nu mai folosești trackpadul, deci acum măcar e pus la ceva folositor.

Cerculețul ăla e integrat cu sistemul de operare, iar când "învârți" de el apare o interfață neintrusivă pe ecran de unde poți alege, tot cu cerculețul de pe trackpad, tot felul de funcții care se adaptează în funcție de aplicație. Pe desktopul gol poți controla volumul și luminozitatea ecranului cu o mișcare circulară, iar în aplicațiile Adobe se introduc noi funcții destul de interesante precum zoom sau scroll pe timeline, atunci când editezi video în Premiere Pro sau mărimea brush-ului în Photoshop.

Mi se pare cool și îndrăzneț. N-am văzut în altă parte nimic similar, și e o metodă bună să salvezi timp. Sper să extindă mai departe ideea DialPad-ului. Mi-o pot imagina aplicată sub formă de shortcuturi personalizate pentru ce programe vrei tu, cu mai mult control. Poate l-ai putea seta ca o învârtire să iti dea un clip de pe YouTube înainte sau înapoi. Totul o să depindă de soft.

Dar o funcție aparent banală care, însă, este extrem de utilă în realitate?

Probabil cea mai neînsemnată chestie, dar care pentru mine este un bonus gigant, deși nu are legătură cu performanțele laptopului: o acoperitoare de plastic la camera web care face slide stânga-dreapta.

Nu prea înțeleg de ce ASUS nu o folosește mai mult în marketarea laptopului ăsta, mai ales că știm bine cum stă treaba cu privacy-ul în ziua de azi. Din ceva motiv m-a marcat mult ideea de a fi sută la sută sigur că nici un progrămel nedorit nu te poate vedea fără acordul tău sau că nu riști să uiți camera deschisă la cursurile online sau ședințele virtuale. Știți vorba aia din moși strămoși. "Dacă pui ceva în fața camerei de filmat, nu te mai vezi".

~~~

Un laptop ASUS Vivobook Pro 14X OLED cumpărat în această perioadă îți aduce, în clipa achiziției, și trei luni de acces gratuit la Adobe Creative Cloud, cea mai cunoscută suită software pentru creatorii de conținut, un companion perfect pentru un laptop proiectat pentru a satisface nivelul exigențelor din mediilor profesionale.

Suplimentar, dacă dorești să participi în campania Părerea ta contează prin publicarea unei recenzii de utilizare a laptopului de minim 200 de caractere pe una dintre platformele participante, primești un an de garanție suplimentară pentru noul tău ASUS Vivobook Pro 14X OLED.